Dziś zapraszam na kolejny prosty, delikatny, orzeźwiający deser. Składa się tylko z 2 podstawowych składników (śmietana 30% i galaretka) wzbogaconych o dowolne owoce. Deser nie jest mocno słodki, a nawet lekko kwaskowy od owoców. Sprawdza się idealnie w letnie, ciepłe dni.
Składniki:
- 500 ml śmietany 30% schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- dowolne owoce: u mnie jagody, maliny, morele, i 1 łyżka liofilizowanych malin
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzone i lekko ściągnięte galaretki. Mieszamy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy nasze dodatki. U mnie były to świeże owoce, ale możemy dodać np namoczone wcześniej rodzynki, żurawinę czy suszone morele. Co tylko nam wyobraźnia podsunie. Mieszamy. Dowolną foremkę/miseczkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.