Składniki:
- 3 cebule
- 400 g pieczarek
- 600 g wątroby drobiowej
- łyżka klarowanego masła do podsmażenia cebuli i pieczarek
- olej do smażenia wątróbki
- sól
- pieprz
- majeranek
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pieczarki również obieramy i kroimy w półplasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do niej pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy, i podsmażamy całość ok 10 minut. Wątróbkę myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy większe kawałki. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Usmażoną cebulę z pieczarkami podajemy obok wątróbki lub mieszamy całość. Możemy posypać zieleniną.