Szukaj na blogu

poniedziałek, 19 maja 2025

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z PIECZARKAMI





Składniki:

  • 3 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • łyżka klarowanego masła do podsmażenia cebuli i pieczarek
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:


 Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pieczarki również obieramy i kroimy w półplasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do niej pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy, i podsmażamy całość ok 10 minut. Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy większe kawałki. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Usmażoną cebulę z pieczarkami podajemy obok wątróbki lub mieszamy całość. Możemy posypać zieleniną. 




piątek, 16 maja 2025

SERNIK PISTACJOWY

Dziś zapraszam do siebie miłośników serników i pistacji. 
Delikatny, z wyraźnym smakiem pistacji, delikatny i ... raczej mało słodki sernik pistacjowy upiekłam.😋😀 Łasuchom polecam więc  dodać więcej cukru pudru 😉 Chociaż warstwa wierzchnia jest słodka i dla mnie fajnie zachowany jest balans z mało słodkim środkiem. Słodycz masy sernikowej zależy też od wykorzystanej pasty pistacjowej. Moja w składzie miała aż 80% pistacji i bardzo mało cukru, dlatego ciasto nie wyszło przesłodzone.  Dzięki temu, że sernik pieczony jest w kąpieli wodnej równo rośnie i nie opada wcale. 
Gorąco polecam, bo przepis jest prosty, a sernik zawsze wychodzi pyszny! 



Składniki na masę serową(u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 5 całych jajek
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru o wadze 40 g.
  • 3 łyżki pasty pistacjowej 
  • 1 łyżeczka esencji pistacjowej

Wykonanie:


Śmietankę wlewamy do małego garnuszka, podgrzewamy. Zestawiamy z palnika i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Pastę pistacjową lekko podgrzewamy (ja robiłam to w mikrofali). Dodajemy do śmietanki i czekolady. Odstawiamy do wystygnięcia. W misie miksera umieszczamy twaróg i serek mascarpone. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, budyń. Ubijamy chwilę po czym dodajemy jajka i  rozpuszczoną w kremówce czekoladę z pastą pistacjową oraz esencję pistacjową. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie za długo, aby nie napowietrzyć zbytnio masy serowej. Wylewamy do tortownicy, najlepiej zabezpieczonej dodatkowo folią aluminiową dookoła. 
Na dolną półkę piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie  wypełnione wodą.
Sernik wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 st, po czym obniżamy temperaturę do 130 st i pieczemy jeszcze 60 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zimny zdobimy dowolnie.
U mnie była to polewa zrobiona z:
  • 80 ml ciepłej śmietanki 30% 
  • 100 g połamanej na kawałki białej czekolady
  • 1 łyżki pasty pistacjowej lekko podgrzanej
W mocno ciepłej (ale nie gorącej) śmietance rozpuszczamy białą czekoladę, mieszamy, dodajemy pastępistacjową. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę ciepłej śmietanki.








poniedziałek, 12 maja 2025

DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z SEREM I CYTRYNOWYM LUKREM

Mięciutkie, drożdżówe ciasto i aromatyczna masa serowa to idealne zestawienie dla wszystkich miłośników domowych drożdzówek 😎😍



Składniki na ciasto: (na 16 szt)
  • 450 g mąki pszennej 
  • 80 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 170 ml ciepłego mleka 
Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • trochę aromatu cytrynowego
  • 2-3 łyżki namoczonych wcześniej i odciśniętych rodzynek
Twaróg podusić widelcem, dodać pozostałę składniki, wymieszać. 

Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:


Przygotowujemy rozczyn: do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę i rozpuszczone, letnie masło. Ubijamy całość około 10 minut. Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0.7 cm. Na rozwałkowany placek nakładamy masę serową z rodzynkami. Zwijamy jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Następnie kroimy na plastry o grubości 1.5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po wystudzeniu zdobimy dowolnie. 









piątek, 9 maja 2025

BITKI SCHABOWE W SOSIE WARZYWNYM




Składniki:
  • ok 500 g schabu 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion/woda
  • 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
  • śmietana 18%
  • posiekany koperek
  • olej - do smażenia

Wykonanie:


Schab pokroić w plastry.
Posypać solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonego drobno pora, cebulę, startą marchewkę i pietruszkę. Przełożyć plastry schabu, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać bulionem lub wodą. Dusić do miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotować, dodać zahartowaną śmietanę i posiekany koperek. 





wtorek, 6 maja 2025

BRZOSKWINIOWIEC. NA CZEKOLADOWYM BISZKOPCIE

Cienki czekoladowy biszkopt, warstwa brzoskwiniowego budyniu i galaretka z brzoskwiniami - to proste, mięciutkie, delikatne i aromatyczne ciasto. 




Składniki biszkopt czekoladowy: (blaszka 24 xm x 24 cm)

  • 3 jajka 
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 10 minut na średnich obrotach miksera). Do ubitych do białości jajek dodajemy przesianą i wymieszaną z kakao mąkę. Robimy to na 3 x delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Mase wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po wyjęciu studzimy. 

Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 850 ml napoju Kubuś o smaku marchew-jabłko-brzoskwinia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 100 g masła

W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie. Pozostały sok wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier. Zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy 2-3 minuty stale mieszając, aż do zgęstnienia. Ugotowany budyń lekko studzimy i wylewamy biszkopt. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Mieszamy, odstawiamy do ściągnięcia się. Brzoskwnie odsączamy z zalewy, najlepiej na sicie. Kroimy w kostkę. Układamy na wystudzonej masie budyniowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. 







środa, 30 kwietnia 2025

BARDZO PROSTE CIASTO. KRUCHE CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM

Bo prościej się nie da 😎 Zostało mi kruche, czekoladowe ciasto od sernika i nie miałam za bardzo czasu na wypiekanie z niego czegoś skomplikowanego. No i tak powstała najprostsza, słodka wersja ciasta do kawy.



Składniki na kruche ciasto: (tortownica 22 cm)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (łasuchy mogą dodać 2 😜)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy kakao, cukier puder, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Wyrabiamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja zazwyczaj robię sobie takie kruche ciasto wieczorem, a następnego dnia kończę już tylko przygotowanie ciasta. 

Na warstwę budyniową:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy o wadze 40g) 
  • 3 szkl mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy. 

Wykonanie:


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy 2/3 naszego schłodzonego, kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 8 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ugotowany budyń. Na wierzch ścieramy resztę czekoladowego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-55 minut. Po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą. Ponieważ ciasto nie jest mocno słodkie polałam je roztopioną, białą czekoladą. 







czwartek, 24 kwietnia 2025

GOTOWANY FILET Z KURCZAKA W SOSIE WARZYWNYM

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gotowane mięso. Chyba nawet bardziej niż smażone. Dlatego taki obiad jak dziś to dla mnie istny rarytas smaku 😃😍 Pyszna, soczysta pierś z kurczaka + aromatyczny, warzywny sos ... to niebo w gębie! Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 👌 
Polecam gorąco! 



Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mała 200 g puszka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • śmietana 18%
  • mąka - do zaciągnięcia sosu
  • zielenia (natka, koperek lub szczypiorek)
  • kilka kulek ziela angielskiego

Wykonanie:


W lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego gotujemy bulion warzywny z dowolnych warzyw. Kiedy warzywa są miękkie wyjemujemy je z bulionu, a na wrzący wkładamy pierś z kurczaka. Gotujemy ją 20 - 30 minut, w zależności od wielkości. Ugotowaną wyjmujemy, a bulion zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody. Gotujemy na małym ogniu chwilę, po czym dodajemy do sosu zahartowaną śmietanę. Warzywa, na których gotował się bulion kroimy w kostkę, i wrzucamy do sosu. Dodajemy też groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Do gorącego sosu przekładamy ugotowaną wcześniej pierś. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF