wtorek, 3 czerwca 2014

DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE

Trochę inna wersja drobiowych filecików, może mniej zdrowa - przez panierkę z chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? 
Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.
 Polecam!




Składniki:

  • 500g drobiowego fileta
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów)
  • olej



Wykonanie:


Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h.  Jajka  rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia.





9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Mój Junior będzie zadowolony :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, taki domowy fast food zawsze zadowoli dzieci a i starsi pewnie ... chetnie skubną co nieco ;-)

      Usuń
  2. Były dziś na obiad..więcej takich przepisów z rana Helenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No.. staram się rano coś tam zawsze wrzucić, chociaż ciężko czasem pogodzić pracę z gotowaniem, robieniem zdjęć i wstawianiem przepisów ;-) Cieszę się, że tu zaglądasz :)) pozdrowionka!

      Usuń
  3. Pomysł Helenko jak wszystko u Ciebie bardzo smaczny- ja by, bardzo chętnie zjadła. Niestety musiałabym sama jeść, bo u mnie chipsy nie przejdą. Ale myślę, że można tak zrobić z płatkami kukurydzianymi tylko bardziej przyprawić mięsko.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. a ile takich kaskow wychodzi z tego przepisu i ile potrzeba na 5 takich dan?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny przepis, super wygląda i na pewno równie dobrze smakuję.

    OdpowiedzUsuń