- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
czwartek, 31 października 2024
KRUCHE CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
wtorek, 22 października 2024
GULASZ Z KARKÓWKI Z NUTĄ GRZYBOWĄ
- ok 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- 2 - 3 ząbki czosnku
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- bulion (lub woda)
- olej lub smalec
- ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
- garść suszonych grzybów
Suszone grzyby kroimy drobno. Zalewamy woda. Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem (tak, aby przykrył on mięso), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, namoczone grzyby wraz z wodą. Przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. Na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub ziemniakami.
poniedziałek, 21 października 2024
KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I MASĄ Z KASZY MANNY
- 450 g mąki pszennej (najlepiej 225 g pszennej + 225g krupczatki, ale sama pszenna też może być)
- 1 szkl cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 220 g masła startego na tarce
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: większą (na spód) i trochę mniejszą (na wierzch). Mniejszą włożyć do zamrażalnika, a drugą wykleić spód foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.
Masa z kaszy manny:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g gęstej śmietany 18%
- 1 torebka proszku budyniowego śmietankowego (o wadze 40g)
- 2/3 szkl kaszy manny (suchej)
- szczypta soli (do białek)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie kolejne składniki ubijając na wolnych obrotach miksera. Masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód. Wyrównać, na masę wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut.
czwartek, 10 października 2024
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I KLOPSIKÓW
Zapiekanka z ziemniaków i mielonych klopsików to proste danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, jak większość dań z piekarnika 😎 Klopsy są mięciutkie, a ziemniaki nabierają ich posmaku. Do tego podałam surówkę z papryki konserwowej, ogórka kiszonego i cebuli.
Obiad - pierwsza klasa!
- 3-4 surowe obrane ziemniaki
- sól
- oregano lub inne ulubione zioła
- słodka papryka
- łyżka oleju
Ziemniaki kroimy na nie mocno grube plasterki. Posypujemy ulubionymi przyprawami, polewamy olejem.
Na klopsiki:
- 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku kajzerka (później odciśnięta)
- 1 mała pokrojona drobno cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
- 3 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy dokładnie masę. Formujemy klopsiki wielkością odpowiadające plastrom ziemniaków.
Wykonanie:
Formę do zapiekania smarujemy olejem (lub masłem). Układamy ściśle plastry ziemniaków na przemian z klopsikami. Dorzucamy 2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekamy około 40-45 minut. Ja zapiekałam bez przykrycia, chciałam aby klopsiki się zapiekły, a nie ugotowały.
poniedziałek, 7 października 2024
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM BUDYNIEM
- 2 szkl mąki pszennej
- 220 g masła lub margaryny
- 1/2 szkl wody (lub mleka)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Ustawiamy na średnim ogień i podgrzewamy mieszając, a składniki się połączą a cukier rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie dodajemy żółtka, a. następnie mąkę. Mieszamy całość rózgą Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z kakaowym ciastem. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy na 2 placki. Ponieważ moje ciasto bardzo wyrosło, po przekrojeniu na 2 części, wykorzystałam tylko jego spód.
Składniki na wiśniowy budyń:
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (o wadze 40g)
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia.
Dodatkowo na górę ciasta:
- herbatniki lub druga połowa czekoladowego ciasta
Wykonanie ciasta:
Na spód foremki w której piekliśmy czekoladowe ciasto układamy 1 placek. Na niego wykładamy wiśniowy budyń (lekko wystudzony, ale wciąż ciepły). Kiedy budyń całkowicie wystygnie wykładamy na niego wiśnie, i zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do ściągnięcia się. Kiedy galaretka już stężeje, wykładamy na nią warstwę ciemnych herbatników lub drugą połowę czekoladowego ciasta. Na tym możemy poprzestać lub ozdobić jeszcze ciasto polewą.
U mnie była to polewa sporządzona z 80 ml ciepłej śmietanki 30%, w której rozpuściłam 100 g białej czekolady + 2 krople spożywczego różowego barwnika.
Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
wtorek, 1 października 2024
TĘCZOWE MINI SERNICZKI
- 4 serki waniliowe o wadze 200 g każdy
- 4 galaretki o różnych kolorach (u mnie jagodowa, frugo ciemne, wiśniowa, cytrynowa)
- 1 galaretką cytrynową rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody
- 1 galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody.