Mięciutkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia rogaliki 👍
Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i formować te pyszne maleństwa. Nadzienie do nich to pełna dowolność! Możemy nadziewać je powidłami, marmoladą, prażonymi jabłkami czy drylowanymi wiśniami ... Zawsze będzie bardzo smacznie, bo przetestowałam już większość opcji 😉
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera takie rogaliki są najsmaczniejsze przez 1 - góra 2 dni, i nie nadają się na długie przechowywanie.
Składniki: (na ok 20 szt)
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 100 g cukru
- 1/2 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zmielonego twarogu
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- powidła śliwkowe
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie ( u mnie tym razem powidła). Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 15-17 minut. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.