Szukaj na blogu

piątek, 11 lipca 2025

TWAROGOWE BUŁECZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY

Na ten przepis trafiłam przypadkiem, kiedy w lodówce zalegała kostka twarogu, a ja szukałam pomysłu jak ją zagospodarować 😉 Przepis Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem zaciekawił mnie bardzo, bo mimo, że jestem wielką miłośniczką drożdżowych wypieków, ciasta na drożdżach z dodatkiem twarogu jeszcze nie piekłam. Zwijane bułeczki Kasi wyglądały na mega lekkie i bardzo puszyste, więc postanowiłam je upiec. Zmodyfikowałam tylko nadzienie, i moje bułeczki upiekłam z pomarańczowym dżemem, a ozdobiłam dodatkowo lekko pomarańczowym lukrem. Wyszło przepysznie!!!  
Oczywiście nadzienie możemy dowolnie modyfikować, wg własnych upodobań smakowych 😍


Składniki na 13 szt:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 g twarogu 
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 7g suchych drożdży
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
Nadzienie:
  • 250 g dżemu pomarańczowego
  • 1 budyń śmiatankowy lub waniliowy o wadze 60g.
Dżem przekładamy do garnuszka, lekko podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy proszek budyniowy. Mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. 

Do posmarowania:
  • 1 żółtko+ łyżka mleka
Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu)


Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Mleko odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem, a jajko przekładamy do misy i ucieramy z pozostałym cukrem. Do jajka dodajemy rozczyn i twaróg, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a następnie roztopione i przestudzone masło oraz aromat pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Do tego celu najlepiej użyć miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12-13 części (po około 95g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. 


Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy. Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka. Następnie zaczynamy zwijać roladkę. Staramy się nie zwijać zbyt ciasno, ale raczej luźno. Gotowe roladki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Bułeczki pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.

Upieczone studzomy, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy (u mnie cukier puder+sok pomarańczowy).









piątek, 4 lipca 2025

EKSPRESOWY SERNIK ŁYŻKĄ MIESZANY. Z CZARNĄ PORZECZKĄ I KRUSZONKĄ

Chyba nie ma łatwiejszego sernika do wykonania niż ten z serków homogenizowanych. Nie trzeba do niego miksera, wystarczy dosłownie miska i kuchenna rózga. Ale to, że jest szybki i prosty do wykonania nie znaczy wcale, że jest mniej smaczny od tych tradycyjnych 😉 Jest mega delikatny, ma gładką strukturę i nie opada praktycznie wcale. Udaje się każdemu i zawsze 😍 Ze względu na tę prostotę wykonania, no i oczywiście także na smak bardzo lubię go piec. Zmieniam tylko owoce, czasami (tak jak w tym przepisie) posypuję kruszonką, albo odpuszczam kruszonkę, a ciasto ozdabiam polewą np z białej czekolady. Bo przecież z każdym przepisem jest tak, że możemy go zawsze dowolnie modyfikować, i za każdym razem mieć trochę inne ciasto 😋👌
Tym razem sernik upiekłam w moją ukochaną czarną porzeczką. 
Uwielbiam jej kwaskowy smak w ciastach! 👌



Składniki: (tortownica 24 cm)
  • 1.30 kg serka chomogenizowanego waniliowego
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru o wadze 40 g każdy
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 
  • dowolne owoce: u mnie 350 g mrożonej czarnej porzeczki 
Kruszonka z tego przepisu


Wykonanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą rózgi, dokładnie - do połączenia się składników. Uzyskana masa serowa jest raczej rzadka, to jest prawidłowe. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na wierzch układamy owoce. Jeśli korzystamy z mrożonym, nie rozmrażamy ich wcześniej. Owoce posypujemy kruszonką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy 1.5 h. Sernik  nie wyrasta mocno, ale też nie opada. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 30 minut.
Całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.







 

środa, 2 lipca 2025

JAGODOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

Pyszne, proste ciasto z jagodową nutą 😍 
Wszystko mi w nim pasuje ... kruchy spód, maślana kruszonka i jagodowo-budyniowy środek 😍



Składniki: (tortownica 22 cm)

Kruche ciasto: 
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ścieramy (albo wyklejamy) ciastem spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i podpiekamy w 175 st przez 12 minut.

Warstwa jagodowa:
  • 220 g dżemu jagodowego
  • ok. 400 g umytych i odsączonych jagód (mogą być mrożone)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Na ciasto wyjęte z piekarnika, lekko przestudzone wykładamy dżem, wyrównujemy. Jagody mieszamy delikatnie z  mąką ziemniaczaną i wykładamy je na warstwę dżemu. 

Masa budyniowa:

  • 3 budynie jagodowe bez cukru (każdy o wadze 40g) 
  • 3 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy. 
Ugotowany budyń, wykładamy na warstwę dżemu z jagodami.
Na budyń wykładamy kruszonkę  z tego przepisu
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 50 minut. 







poniedziałek, 30 czerwca 2025

NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

Naleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. 
Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się bardzo dokładnie gramatury, gdyż wszystko zależy od gatunku użytej mąki. 
Czasem podana ilość mleka wystarcza, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Moje naleśniki nie są mocno grube, ale też niezbyt cienkie. Takie akurat 👍 Jem je najchętniej ... posypane tylko cukrem 😍 Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. 
W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:


Składniki:
  • 2 jajka
  • 340 ml mleka
  • 340 ml bardzo ciepłej wody 
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru (jeśli będziemy je zjadać na słodko)
Wykonanie:


Jaja, cukier, sól miksujemy  mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy cisto na ok 30 minut, po czym smażymy na suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. 











środa, 25 czerwca 2025

KRUCHE MAŚLANE CIASTKA Z CUKREM

Składniki: (na ok. 35 szt)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier - do posypania ciastek
Wykonanie: 

Masło, żółtka i śmietana powinny być wyjęte z lodówki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy kawałki zimnego masła. Siekamy nożem, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Wszystko szybko zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 12-14 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy dowolnie lub zostawiamy bez dekoracji. Są pyszne same w sobie!! 







wtorek, 24 czerwca 2025

KUSKUS PERŁOWY Z WARZYWAMI

Kuskus perłowy 😀😊 - to moja wielka miłość już od wielu lat! 
To rodzaj makaronu (mimo, że przypomina kaszę) produkowanego z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, białko roślinne oraz błonnik pokarmowy. Niewątpliwą zaletą kuskusu jest to, że składa się tylko z jednego składnika, a mianowicie z mąki pełnoziarnistej. Te małe, perłowe kuleczki idealnie sprawdzają się w jako dodatek do sosów, zup, sałatek, albo jako samodzielne danie. Jak wspomniałam na początku uwielbiam go i często używam w mojej kuchni. 
Bardzo lubię wersję kuskusu z warzywami i z tą wersją zapoznam Was poniżej 👌



Składniki:
  • 100 g kuskusu perłowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
Wykonanie:


Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypujemy kuskus. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojony drobno seler naciowy, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz seler. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy: sól i pieprz ziołowy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy całość około 10 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do ugotowanego wcześniej kuskusu. Mieszamy i posypujemy posiekaną zieleniną. 




sobota, 21 czerwca 2025

KRUSZONKOWE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM

Przepis zaczerpnięty z niezawodnego bloga Krystyny "Takie tam moje pomysły". Ciacho wyglądało tak  pysznie, że postanowiłam odtworzyć przepis z lekką modyfikacją. Niestety nie miałam rabarbaru malinowego, tylko zielony, więc kolorystyka rabarbarowego budyniu jest ... taka sobie 😉 Poza tym do rabarbaru (miałam go za mało) dodałam 2 jabłka i 3 morele. Taka moja kombinacja. Krystyna bardzo dokładnie (jak zresztą zawsze) opisała przygotowanie ciasta, więc zachęcam do przeczytania oryginalnego przepisu.
 Gorąco polecam kruszonkowe ciasto z tego przepisu - jest pyszne! Myślę, że będę z niego korzystała przy innych przepisach, w końcu lato i wysyp pysznych owoców przed nami 😍



Składniki na kruszonkowe ciasto: (u mnie tortownica 23 cm)

  • 500 g maki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 275 g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki
  • 5 żółtek od dużych jaj (białek nie wykorzystujemy więc można zamrozić)
Składniki na warstwę budyniową:
  • 900 g pokrojonego na drobno rabarbaru
  • 2 pokrojone w kostkę jabłka
  • 3 pokrojone morele
  • 350 g cukru
  • 3 op budyniu śmietankowego albo waniowego (moje 2 szt o wadze 60g każdy i 1 szt - 40g)
  • 1 l wody
Wykonanie ciasta:


W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy (ja używałam haka od miksera) do uzyskania sypkiej kruszonki. 2/3 kruszonki wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy, tworząc spód i niewysoki rant. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 minut. Pozostałą część kruszonki wstawiamy do lodówki. Podpieczony spód studzimy, posypujemy niewielką ilością bułki tartej i przygotowujemy budyń.

Wykonanie budyniu:

W rondelku umieszczamy rabarbar, jabłka i morele. Zalewamy 500 ml wody. Dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać (mieszając od czasu do czasu). W 500 ml wody rozpuszczamy 3 budynie. Wlewamy je do gotujących się owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. 
Otrzymany budyń wykładamy na podpieczony spód.  Wyrównujemy, a na wierzch wsypujemy pozostałą część kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF