Jak ja kocham takie szybkie i proste przepisy!
Bo te mini serniczki zrobisz migusiem, nie używając nawet miksera. Wystarczy duża miska i rózga kuchenna 😀😉 Ja piekłam je w sztywnych papilotkach i wykończyłam malinowym musem połączonym z galaretką (miałam taki mus w tubce dla dzieci bez cukru). Oczywiście możemy wykończyć je samą galaretkę, albo ułożyć na serniczkach drobne owoce i wtedy zalać galaretką, albo zrobić czekoladową polewę ... albo tylko posypać lekko cukrem pudrem.
Zawsze wyjdzie smacznie!
Składniki: na 20 małych foremek
- 1 kg mielonego twarogu
- 170 g cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 3 całe jajka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowy o wadze 40 g. każdy
- 100 ml śmietanki 30 %
Wykonanie:
Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą w dużej misce, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Otrzymaną masę serową przekładamy do dowolnych foremek/papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st na 40 minut. Upieczone studzimy. Kiedy serniczki wystygną, wstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mus malinowy:
- mus malinowy w tubce o wadze 200 g
- 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 200 ml gorącej wody
Do rozpuszczonej galaretki dodajemy mus. Mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia. Kiedy mus prawie stężeje pokrywamy nim górę serniczków, i wstawiamy do lodówki.