Szukaj na blogu

wtorek, 6 sierpnia 2024

MIĘCIUTKIE DROŻDZÓWKI Z SEREM I JAGODAMI

Oj jakie one były dooobre 😍 Wyjątkowo miękkie, delikatne i odpowiednio słodkie. Obficie nadziane serem i jagodami, co zresztą widać na poniższych zdjęciach. Jeśli mamy dostęp do świeżych jagód, będzie super, ale jeśli nie sprawdzą się także mrożone (proponuję ich nie rozmrażać, ale wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej) czy ogólnie dostępne borówki. Podczas "skręcania" drożdżówek będzie nam troche wypływało nadzienie, ale nie przejmujmy się! Taki urok tych drożdżówek, i finalnie nie wpływa to na ich smak. I tak wyjdą pyszne! 



Składniki (na około 10 -12 sztuk):
  • 500 g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Składniki na nadzienie:
  • ok 300 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
  • jagody (u mnie około 300 g)

Wykonanie:


Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią jagody. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). 



Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. Pieczemy ok 20-22 minuty.
Po wystudzeniu lukrujemy - jeśli lubimy. Ponieważ drożdżówki nie są mocno słodkie (jak większość ciast u mnie 😉) proponuję jednak delikatnie ozdobić je cytrynowym lukrem (cukier puder + sok z cytryny). 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF