Szukaj na blogu

sobota, 8 czerwca 2024

SERNIK GOTOWANY. Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Lekki, mazisty, o bardzo delikatnej strukturze ... taki jest właśnie gotowany sernik i taki być powinien 😋 Jeśli lubicie zwarte, ciężkie serniki, to ten gotowany raczej nie przypadnie Wam do gustu. Ja osobiście jednak baaardzo lubię i od czasu do czasu kombinuję jego różne wersje 😍 Tym razem zrobiłam z pierwszymi, polskimi truskawkami, które pojawiły się w UK. Nie pomyślałam jednak, że truskawki moga odrobinę puszczać sok, kedy ciasto stoi w temperaturze pokojowej ... i nastepnym razem na górę masy serowej, pod owoce również wyłożę warstwę herbatników, tak jak na spód ciasta. 


Składniki: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 130 ml mleka
  • 3 budynie jasne (o wadze 60g każdy mogą być z cukrem) tzn. waniliowe, śmietankowe lub bananowe
  • 200 g masła
Dodatkowo: 
  • dowolne herbatniki około 200 g.
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody
Wykonanie:


W garnku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło z cukrem. Do rozpuszczonego, lekko ciepłego masła dodajemy twaróg - mieszamy rózgą, oraz jajka (zdejmując garnek z palnika  kuchenki). Mieszamy wszystko początkowo łyżką/rózgą/trzepaczką, a następnie ręcznym mikserem, do połączenia się składników. Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i dodajemy do masy. Rondelek ustawiamy ponownie na bardzo małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając najlepiej rózgą, do momentu, kiedy masa zgęstnieje i uzyska konsystencję gęstego budyniu. Wtedy wylewamy ją na blaszkę, której spód wyłożony jest herbatnikami. Wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa serowa jest chłodna wykładamy na nią truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF