Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie 😍
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów.
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów.
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorów .
Jej smak podkręciłam dodatkowo sokiem pomidorowym. Wyszło pysznie!
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 l bulionu drobiowego (warzywa+udka i podudzia z kurczaka)
- 0.8 l soku pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano oraz i podsmażamy całość ok 5-10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy i sok pomidorowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę, ew. doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.