Potrawy jednogarnkowe mają to do siebie, że są treściwe, pożywne, zazwyczaj niedrogie i nie trzeba wielkich kulinarnych umiejętności, aby je wykonać 😉
Tak jest i w tym wypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe 💗
Składniki:- ok. 40 dkg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 20 dkg boczku lub kiełbasy
- 40 dkg dobrej kapusty kiszonej
- 25 dkg pieczarek
- 1 mała czerwona papryka
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- olej
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając i rozdrabniając mięso. Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapustę gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku.