- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
do przełożenia ciastek użyłam 100 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady, ale mogą być równie dobrze powidła lub marmolada.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Ja wykrawałam ciastka specjalnymi foremkami. Tyle ile wycięliśmy pełnych kołek, tyle musimy wyciąć kółek z dziurką w środku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia brzegów). Po upieczeniu studzimy. Następnie każde pełne ciastko smarujemy roztopioną białą czekoladą i przykrywamy drugim ciastkiem z dziurką. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem, lub dowolnie udekorować 😉