Pyszny pomysł na leniwe śniadanie, kiedy nie śpieszymy się do pracy,
i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko mała czarna 🍵
i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko mała czarna 🍵
Jajko w koszulce - z obowiązkowo płynnym żółtkiem, podane na ciepłej, chrupiącej grzance ... to uczta dla podniebienia 😋
Do tego tylko kubek kawy zbożowej z mlekiem i ... świat jest piękny ❤
Składniki:Do tego tylko kubek kawy zbożowej z mlekiem i ... świat jest piękny ❤
- chleb żytni (albo taki, jaki lubimy)
- jajka (ilość zależna od apetytu)
- sól
- pieprz
- łyżka octu, ew. cytryny
Chleb podgrzewamy w tosterze lub na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. Taki ciepły czasami posypuję odrobiną startej mozzarelli, która fajnie się rozpłynie. W garnku zagotowujemy wodę z octem (2l wody + 1 łyżka octu). Chodzi o to, aby zakwasić wodę, dzięki temu jajko ładniej się zetnie.
Na spodeczek rozbijamy jajko. Do lekko wrzącej wody wlewamy jajko ze spodeczka. Następnie staramy się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę i podajemy z ulubonymi dodatkami ❤
Wersja z podsmażonym plastrem boczku i pieczarkami: