Bo któż z nas nie lubi gotowanych pulpetów, i to jeszcze w sosie pomidorowym 😍 Ja uwielbiam! Zawsze robię ich duży garnek, aby starczyło na 2 dni 😎 Jeden dzień jemy z ziemniakami, a drugi - z makaronem (żeby nie było nudy). Tym razem do moich pulpetów starłam na drobnych oczkach zalegającą w lodówce młodą kapustę. Zwiększyła ona ilość masy, i spowodowała, że pulpeciki wyszły jeszcze delikatniejsze.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie z karkóki)
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra papryka
- kawałek startej na oczkach młodej kapusty (u mnie 1/4 główki)
Składniki na sos:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy lub passata pomidorowa
- 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
- śmietana 18%
- koperek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy warzywa: seler naciowy, marchewkę, pietruszkę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie warzywa wyciągamy (jeśli lubimy możemy je pokroić i dorzucić do sosu), a do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy/przecier/passatę. Zagotowujemy i zaciągamy sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do sosu zahartowaną wcześniej śmietanę i posiekany koperek.