Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 sierpnia 2025

PYSZNIE WILGOTNE CZEKOLADOWE MUFFINKI Z TWAROGIEM.

Powiem krótko: prosty, pyszny, ekspresowy wypiek. Muffinki mocno czekoladowe i fajnie wilgotne, dodatkowo z nutą pomarańczy i odrobiną masy twarogowej w środku. Polecam!! 


Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej, na 20 szt)

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kefiru/maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 małej sparzonej pomarańczy (można pominąć)
Masa twarogowa:
  • ok 200 g zmielonego (lub poduszonego widelcem) twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropki aromatu cytrynowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka 
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać. 

Wykonanie:


W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę pomarańczową, a w drugiej mokre: kefir, mleko, olej, aromat. Następnie do suchych składników przelewamy mokre, mieszamy przy użyciu rózgi, do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód każdej wykładamy 1 łyżkę czekoladowego ciasta, na to małą łyżeczkę masy twarogowej, który przykrywamy znowu łyżką ciemnego ciasta. Na wierzch nakładamy ponownie łyżeczkę serowej masy. Całość delikatnie mieszamy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF