Szukaj na blogu

środa, 25 czerwca 2025

KRUCHE MAŚLANE CIASTKA Z CUKREM

Składniki: (na ok. 35 szt)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier - do posypania ciastek
Wykonanie: 

Masło, żółtka i śmietana powinny być wyjęte z lodówki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy kawałki zimnego masła. Siekamy nożem, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Wszystko szybko zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 12-14 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy dowolnie lub zostawiamy bez dekoracji. Są pyszne same w sobie!! 







wtorek, 24 czerwca 2025

KUSKUS PERŁOWY Z WARZYWAMI

Kuskus perłowy 😀😊 - to moja wielka miłość już od wielu lat! 
To rodzaj makaronu (mimo, że przypomina kaszę) produkowanego z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, białko roślinne oraz błonnik pokarmowy. Niewątpliwą zaletą kuskusu jest to, że składa się tylko z jednego składnika, a mianowicie z mąki pełnoziarnistej. Te małe, perłowe kuleczki idealnie sprawdzają się w jako dodatek do sosów, zup, sałatek, albo jako samodzielne danie. Jak wspomniałam na początku uwielbiam go i często używam w mojej kuchni. 
Bardzo lubię wersję kuskusu z warzywami i z tą wersją zapoznam Was poniżej 👌



Składniki:
  • 100 g kuskusu perłowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
Wykonanie:


Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypujemy kuskus. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojony drobno seler naciowy, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz seler. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy: sól i pieprz ziołowy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy całość około 10 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do ugotowanego wcześniej kuskusu. Mieszamy i posypujemy posiekaną zieleniną. 




sobota, 21 czerwca 2025

KRUSZONKOWE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM

Przepis zaczerpnięty z niezawodnego bloga Krystyny "Takie tam moje pomysły". Ciacho wyglądało tak  pysznie, że postanowiłam odtworzyć przepis z lekką modyfikacją. Niestety nie miałam rabarbaru malinowego, tylko zielony, więc kolorystyka rabarbarowego budyniu jest ... taka sobie 😉 Poza tym do rabarbaru (miałam go za mało) dodałam 2 jabłka i 3 morele. Taka moja kombinacja. Krystyna bardzo dokładnie (jak zresztą zawsze) opisała przygotowanie ciasta, więc zachęcam do przeczytania oryginalnego przepisu.
 Gorąco polecam kruszonkowe ciasto z tego przepisu - jest pyszne! Myślę, że będę z niego korzystała przy innych przepisach, w końcu lato i wysyp pysznych owoców przed nami 😍



Składniki na kruszonkowe ciasto: (u mnie tortownica 23 cm)

  • 500 g maki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 275 g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki
  • 5 żółtek od dużych jaj (białek nie wykorzystujemy więc można zamrozić)
Składniki na warstwę budyniową:
  • 900 g pokrojonego na drobno rabarbaru
  • 2 pokrojone w kostkę jabłka
  • 3 pokrojone morele
  • 350 g cukru
  • 3 op budyniu śmietankowego albo waniowego (moje 2 szt o wadze 60g każdy i 1 szt - 40g)
  • 1 l wody
Wykonanie ciasta:


W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy (ja używałam haka od miksera) do uzyskania sypkiej kruszonki. 2/3 kruszonki wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy, tworząc spód i niewysoki rant. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 minut. Pozostałą część kruszonki wstawiamy do lodówki. Podpieczony spód studzimy, posypujemy niewielką ilością bułki tartej i przygotowujemy budyń.

Wykonanie budyniu:

W rondelku umieszczamy rabarbar, jabłka i morele. Zalewamy 500 ml wody. Dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać (mieszając od czasu do czasu). W 500 ml wody rozpuszczamy 3 budynie. Wlewamy je do gotujących się owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. 
Otrzymany budyń wykładamy na podpieczony spód.  Wyrównujemy, a na wierzch wsypujemy pozostałą część kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 






sobota, 14 czerwca 2025

DONUTY PISTACJOWE

Pyszne, mięciutkie i mocno pistacjowe 😎 Pastę pistacjową dodałam do środka, i dodatkowo zrobiłam polewę z jej dodatkiem. Wyszło pysznie! 



Składniki: (na ok 20 szt)
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 2 łyżki cukru (ilość uzależniona jest od słodkości naszej pasty pistacjowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki pasty pistacjowej (lub kremu pistacjowego)

Wykonanie:


Mieszamy: mleko, jajka, olej i pastę pistacjową (lekko rozpuszczoną np. w mikrofali) w jednej misce. W drugiej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier waniliowy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy całość. Formę na donuty smarujemy przy użyciu pędzelka olejem. Do każdego zagłębienia nakładamy ciasto. Najwygodniej zrobić to używając rękawa cukierniczego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 15 minut. Po upieczeniu, studzimy i dekorujemy dowolnie.

U mnie polewa z:
  • 80 ml śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty pistacjowej
W ciepłej śmietance rozpuszczamy połamaną czekoladę. Do masy dodajemy lekko podgrzaną (zrobi się wtedy płynna) pastę pistacjową. Mieszamy całość. W polewie zanurzamy donuty. 







sobota, 7 czerwca 2025

BABKA MIGDAŁOWA ZAPARZANA


Prosta, łatwa, lekko wilgotna przez dodanie mielonych migdałów i długo świeża. Z wyraźnym aromatem migdałowym, który w ciastach bardzo lubię 😍


Składniki:
  • 1 szkl mielonych migdałów
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 jajek
  • aromat migdałowy
  • 250 g masła
Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Ubijamy na małym obrotach miksera, po czym dodajemy gorące, roztopione masło i aromat. Ubijamy do momentu wchłonięcia tłuszczu. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piernika nagrzanego do 170 st na około 45 minut. 
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie lukrem, polewą lub cukrem pudrem. 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF