Składniki:
- 1 głowka młodej kapusty
- 1 mała marchewka
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru - do smaku
- odrobina octu jabłkowego - do smaku
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju - do podsmażenia mięsa
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścierany na tarce na oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko soliny i gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupka. Po ugotowaniu wodę odcedzamy, a kapustę doprawiamy wg własnego smaku. U mnie był to czarny pieprz, szczypta cukru i odrobina octu jabłkowego.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili także pokrojony drobno czosnek. następnie dorzucamy mięso mielone, i podsmażamy całość około 10-15 minut, rozdrabniając mięso na małe kawałki. Kiedy mięso jest usmażone solimy je i pieprzymy. Jeśli lubimy możemy dodać do mięsa trochę majeranku. Na koniec mieszamy kapustę z zawartością naszej patelni. Dodajemy też sporo posiekanego koperku. Tak przyrządzoną kapustę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub pajdą chleba.