Pyszne, małe krokieciki, które tym razem nafaszerowałam masą z pieczarek, papryki, żółtego sera i zieleniny. Sposób skłądania krokietów podpatrzyłam na tiktoku 😉 Bardzo spodobały mi się te trójkącikowe maleństwa 😍 takie dosłownie na dwa kęsy. Gorąco polecam ten sposób składania. Oczywiście jak to bywa z krokietami - z nadzieniem możemy poszaleć, panuje tutaj całkowita dowolność. Są pyszne także z mięsem mielonym, mięsem rosołowym czy
z kapustą i grzybami.
Składniki na naleśniki: (na 14-16 szt)
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mleka
- 2 całe jajka
- 1 szkl wody (gazowanej lub nie gazowanej)
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki mieszamy mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło, i uzyskało idealną konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na średnio rozgrzanej patelni.
Na farsz:
- ok 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- ok 100 g startego żołtego sera
- 1 całe jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- olej do podsmażenia
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i obrane, starte na oczkach pieczarki. Smażymy całość chwilę. Przekładamy do miseczki. Chwilę studzimy, a następnie dodajemy jajko, starty ser, posiekaną zieleninę i doprawiamy do smaku.
Każdy naleśnik kroimy na pół. Na górę nakładamy łyżeczkę farszu, i zwijamy jak na poniższym filmiku autorki Kuchniablond, która zamieściła dokładny, instruktażowy film na tiktoku:
Nasze krokiety panierujemy w roztrzepanym, lekko osolonym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.