Uwielbiam jajka w sosie. Czy to chrzanowy, czy musztardowy albo koperkowy - podane z ziemniaczanym puree są dla mnie istną ucztą dla podniebienia. I nie przesadzę jeśli powiem, że gdybym miała wybierać między porządnym kawałkiem mięcha, a obiadem z dodatkiem jajek - zawsze wybiorę te ostatnie 😍 Zazwyczaj do takich jajek w sosie gotuję jajka na twardo i osobno robię sos. Tym razem zrobiłam inaczej i wykorzystałam sposób Ewy Szczęsnej (Masterchef). Robimy sos musztardowy, razem z jajkami sadzonymi. O maaaamo, kochani! Jakie to dobre! 😍 I szybkie ... i proste. Teraz już jajka będę robiła tylko tym sposobem.
Polecam.
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- ok. 350 ml bulionu (lub wody)
- śmietana 18% (u mnie ukwaszona)
- 2-3 łyżki dowolnej musztardy
- sól, pieprz do smaku
- zielenina
Dodatkowo:
jajka
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, aby stała się szklista, następnie posypujemy łyżką mąki, zalewamy bulionem, dodajemy musztardę, przyprawy do smaku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, wbijamy jajka, posypujemy zieleniną i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu do ścięcia jajek.