Kurkowa moja miłość 💓
Zresztą jak wszystkie zupy z leśnych grzybów. Uwielbiam ją ze względu na jej delikatny smak, no i sezonowość 😉 Przez to, że kurki są tak krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą.
Składniki:
- 4 skrzydełka
- 0,4 kg kurek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz, sól
- 3 łyżki masła
- śmietana
- koperek świeży
Gotujemy wywar drobiowy z włoszczyzną, aż do miękkości składników wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zawartość patelni do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy całość ok 15 minut. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone warzywa (jeśli nie lubimy zupy z dużą ilością warzyw - pomijamy), zieleninę, oraz śmietanę (ja daję 18%) .