Szukaj na blogu

wtorek, 15 listopada 2016

GRZYBOWA Z GRZYBÓW MIESZANYCH Z JAJKIEM

Aromatyczna 🍲
Gęsta ale delikatna. 
O niecodziennym smaku.
 Obowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki. 
Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami 😋
Było pyyyysznie! 💗





Składniki:


  • bulion  (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny)
  • warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 g świeżych grzybów (miałam:  borowiki, kurki, pieczarki)
  • odrobina tymianku
  • śmietana 18% 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie: 


Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone  grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem zupy jest posiekana natka pietruszki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF