Szukaj na blogu

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA

Przepis na babkę znalazłam tutaj, pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć.
Babkę robi się dosłownie 10 minut.
 Efekt? Jest przepyszna! 
Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej, zawładnęła moim podniebieniem całkowicie 😎 Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu).
Dodam jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... 😀



Składniki: po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości  30 cm):
  • 5 całych jaj
  • 300 g jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy

Wykonanie: 

Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera.
Ja wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka z jogurtem, olejem, cukrem. Następnie dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.





niedziela, 30 sierpnia 2015

PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA

Lubię "pracować" z wyluzowanymi udkami z kurczaka. 
To bardzo wdzięczne maleństwa, pyszne w smaku i ... tanie w zakupie. Czasami wykorzystuję je do  galarety drobiowej, robię z nich pyszne roladki faszerowane albo po prostu gulasz. 
Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kaszą 
wszystkim nam bardzo smakuje.



Składniki:

  • wyluzowane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać)
  • 1 czerwona mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra czerwona papryka
  • tymianek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • koperek



Wykonanie: 


Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.





środa, 26 sierpnia 2015

PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ

Przepis znalazłam na  tym blogu, ale oryginalny przepis pochodzi 
z kopalni przepisów na pieczywo
czyli z bloga Smakowity chleb
Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec!
 Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) 
Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. 
Mięciutki środek i chrupiąca skórka.
Perfekcyjne na śniadanie 😍 



Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek):
  • 180 g cukinii 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • łyżka oleju
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)

Wykonanie: 



Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite 
ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc za formowanie 
bułeczek. Ja zawsze na początku dzielę sobie ciasto na mniej więcej równe kulki. 
Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do 
środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej 
papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. 
Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy 
na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozkłóconym 
jajkiem, nacinamy na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawiamy do 
piekarnika nagrzanego do 190st na ok. 20 minut.







wtorek, 25 sierpnia 2015

MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI

Chrupiące, kruche i mooocno maślane. 
Pyszne ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów). 
Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ... 
Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni. 
Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :)) 



Składniki: (na 3 blaszki)

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g miękkiego masła
  • dodatkowo: powidła śliwkowe

Wykonanie: 


Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche.  Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko nakładać odrobinę powideł.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 10 minut (na złoty kolor).







poniedziałek, 24 sierpnia 2015

DROŻDŻÓWKA MOJEJ MAMY - NAJLEPSZA. DZIŚ Z JAGODAMI.

Nie mam problemu z drożdżowymi wypiekami. 
Wszystko co drożdżowe wychodzi spod mojej ręki pięknie się wyrabia i fajnie wyrasta. 
Mam jeden "żelazny" przepis na ciasto drożdżowe, który otrzymałam od mojej mamy lat uuuu ... jakieś 25 :))) 
Towarzyszy mi on do dziś. 
I chociaż czasem kuszę się o małą modyfikację przepisu, to jednak zawsze wracam i będę wracała do przepisu Mojej Mamy :) 
Pewnie dlatego, że przypomina mi dom rodzinny, ale też dlatego, że nigdy nie zawodzi.




Potrzebujemy: (na blaszkę 31cmx21cm)

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 2 jaja +2 żółtka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • skórkę otartą z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie: 




Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć owoce. Posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem wanilinowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st.








sobota, 22 sierpnia 2015

KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Połączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. 
I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki. 
Nie są zbyt słodkie, mają bardzo delikatną konsystencję, a w zależności od użytych serków i galaretek mogą cieszyć oko kolorowym, fantazyjnym wyglądem. 
Dziś wersja sernika z kolorowymi galaretkami w środku i pysznym brzoskwiniowym musem.


Składniki:

Na sernik:
  • 4 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki

Na mus:

2 puszki brzoskwiń (- 3 szt pokrojone do sernika)
1 galaretka brzoskwiniowa (zalecam użyć 2szt - mus będzie bardziej ścisły)
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ściągać brzoskwinie miksujemy (blendujemy) i wlewamy do nich galaretkę. Mieszamy całość. 


Wykonanie:


Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu (w osobnych miseczkach oczywiście). Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kiedy galaretki są już sztywne, kroimy je w kostkę, podobnie jak brzoskwinie z puszki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Kiedy zaczną lekko tężeć wlewamy je powoli do serków homogenizowanych. Mieszamy (najlepiej mikserem) chwilę do połączenia się galaretki z serkami. Następnie wrzucamy do masy serowej pokrojone brzoskwinie i pokrojone wcześniej galaretki. Mieszamy i wylewamy do formy. Odstawiamy do lodówki. Kiedy masa zastygnie wylewamy na nią przyrządzony mus brzoskwiniowy. Ponownie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 





piątek, 21 sierpnia 2015

ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Czasami chcę nam się czegoś innego niż ryż, makron czy ziemniaki z wody. Wtedy idealnym rozwiązaniem są ziemniaki z piekarnika. 
Delikatnie zrumienione, posypane ulubionymi ziołami, podane ze szklanką zsiadłego mleka albo mizerią z koperkiem są dla mnie idealnym letnim obiadem ... 


Składniki:
  • średniej wielkości ziemniaki (dobrze sprawdzają się tutaj twardsze gatunki ziemniaków)
  • rozmaryn 
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej (u mnie Kujawski z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami)


Wykonanie: 


Ziemniaki obieramy. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wkładamy ziemniaki i gotujemy ok 5 minut. Studzimy. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami (fajnie sprawdza się tu rozmaryn, tymianek, czosnek, papryka), polewamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st  na około 20-30 minut.



Warzywa psiankowate 2015

środa, 19 sierpnia 2015

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń. 
Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :))


Składniki (na około 13 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka +2 żółtka
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Ponadto:
wydrążone wiśnie,  1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli oraz roztopione masło (ciepłe, ale nie gorące)  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w każdej drożdżówce. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce. 

 Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.






wtorek, 18 sierpnia 2015

SCHAB W CEBULI A'LA STEK

Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni. 
Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie 😊
 Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego
Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" 😉



Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • olej


Wykonanie: 


Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz.  Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował. 
Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.  








niedziela, 16 sierpnia 2015

NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR I SUSZONYMI POMIDORAMI


Przepis na ten pyszny chleb pochodzi z tej strony
Na blogu "Smakowity chleb" znajdziecie prawdziwą skarbnicę przepisów na pyszne pieczywo z podziałem na poszczególne kategorie. Testowanie przepisów dziewczyn z tego smakowitego bloga zaczęłam od chleba z dodatkiem kaszy - w oryginale jaglanej, a u mnie kaszy bulgur, którą miałam akurat ugotowaną. 
Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem. 
Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności.
Polecam gorąco.



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka miodu 
dodatkowo u mnie: 

  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżeczki czarnuszki 
  • kilka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów 


Wykonanie: 



Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód, ugotowaną kaszę i ciepłą wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy na 30 minut przed pieczeniem, aby ciasto uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 200st. Wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce kuchennej.



sobota, 15 sierpnia 2015

DELIKATNY SERNIK BEZ PIECZENIA

Zdecydowanie bardziej lubię serniki na zimno z mielonego twarogu niż z serka homo. Są one bardziej wyraziste i "serowe" w smaku. Idealnie sprawdzają się szczególnie latem, kiedy nie chcemy nagrzewać kuchni dodatkowym ciepłem piekarnika ... 

Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go odrobinę dosłodzić.




Składniki: (blaszka 31cmx21cm)
  • 750g białego sera 
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
  • 100 g miękkiego masła 
  • 5 łyżek drobnego cukru

Na wierzch:

2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu
owoce ( u mnie truskawki i maliny)

Wykonanie:

Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy  i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Pomiędzy warstwy możemy dodać owoce. Kiedy ostatni warstwa lekko zastygnie układamy na niej truskawki i maliny, i zalewamy tężejącymi galaretkami.



 Chłodzimy w lodówce kilka godzin.






piątek, 14 sierpnia 2015

MUFFINKI MARMURKOWE A'LA ZWIERZACZKI

Zachciało mi się muffinek takich łaciatych... marmurkowych. 
No i upiekłam. Jakież było jednak moje zdziwienie, kiedy wyjęłam z piekarnika zamiast równo wyrośniętych muffinek, jakieś wynaturzone potworki :-))) 
Początkowo jak je zobaczyłam minę miałam "nie tęgą" :( , ale ... mój pomysłowy mąż podpowiedział mi, aby zrobić z nich zwierzaczki.
 Bo jedna muffinka do złudzenia przypominała fokę, inna małego żółwia... Pomysł był trafiony, a wnuczka przeszczęśliwa, kiedy dziadek zawiózł jej babkowe zwierzaczki :)
Ponieważ w smaku są pyszne (bo kształt raczej nie do odtworzenia) zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki: ( na 15 szt)
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie: 

W jednej miseczce mieszamy ze sobą produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej produkty mokre czyli jajka, mleko, olej. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką (tylko do połączenia się składników). Następnie masę dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao, mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Do każdej nakładamy na zmianę ciasto ciemne i jasne do 2/3 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy 20 minut.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF