Szukaj na blogu

poniedziałek, 18 sierpnia 2025

STRIPSY Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA

Uwielbiam 😍, chociaż nie jestem przesadnie mięsożerna. 
I wcale nie będę tutaj pisała, że są "jak z KFC", bo są od nich o niebo lepsze.  Takich domowych stripsów z kurczaka nie sposób nie lubić 😅 Uwielbiam podawać je właśnie w taki sposób jak poniżej opisałam czyli z piekarnika. Są chrupiące, soczyste, o pysznym smaku, bo najczęściej spędzają u mnie kilka godzin w marynacie. Do tego tylko dobry sos czosnkowy (ja dostałam przepyszny od koleżanki Kasi👌) albo ketchup ,albo to i to 😂, surówka i pyszny obiad gotowy! 



Składniki:
  • ok 600 g filetu z kurczaka
  • 2 jajka
  • ok 200 g płatków corn flakes
  • 2 łyżki bułki tartej
  • odrobina oleju w spayu
oraz na marynatę:
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowananego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki musztardy (dowolnej u mnie chrzanowa)
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1/4 szkl oleju
Wszystkie składniki wymieszać. 

Wykonanie: 

Filety myjemy. Osuszamy, kroimy na dowolne kawałki. Wkładamy do marynaty. Mieszamy dokładnie, aby pokryła ona wszystki kawałki mięsa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2h (ja zawsze wstawiam na całą noc). 
Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego. Wałkiem do ciasta rozgniatamy je drobniej, ale tak, aby część z nich została w większych kawałkach. Rozgniecione wsypujemy do miseczki, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Jajka roztrzepujemy. Każdy kawałek zamarynowanego wcześniej kurczaka moczymy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając je do mięsa. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



 Spryskujemy niewielką ilością oleju lub smarujemy delikatnie olejem przy pomocy pędzelka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-18 minut. 






piątek, 15 sierpnia 2025

CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ 720 (NA SUCHYCH DROŻDŻACH)

Dziś mam coś dla miłośników domowego pieczywa, ale tego cięższego, żytniego. Bo do upieczenia chleba wykorzystałam tylko mąkę żytnią typ 720. 
Ja osobiście uwielbiam żytnie pieczywo, i prawie tylko takie jadam. 
Wykonanie tego chleba jest wprost dziecinnie proste. 👌Wrzucamy do misy miksera produkty, a resztę wykonuje za nas sprzęt 😊 Po wyrobieniu ciasta mikserem ma ono kleistą konsystencję, dlatego nie jesteśmy w stanie  uformować go ręcznie. Przekładamy więc do keksówki i tam sobie wyrasta. 
Jak to bywa przy wypieku domowego chleba, możemy go wzbogacić o to, co lubimy, lub upiec bez dodatków 😃


Składniki: (u mnie foremka 22cmx13cm)
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 400 ml ciepłej wody
Dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania ( u mnie sezam, siemię lniane, dynia, słonecznik i czarnuszka) + 3 łyżeczki ziaren słonecznika do środka

Wykonanie:

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy hakiem 4-5 minut, do połączenia się składników. Jeśli lubimy po wyrobieniu dodajemy do środka ziarna słonecznika. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę wyrównujemy i posypujemy ziarnami, lekko je dociskając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h. W tym czasie ciasto powinno wypełnić foremkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 45 minut. Upieczony wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 






poniedziałek, 11 sierpnia 2025

PYSZNIE WILGOTNA DROŻDZÓWKA Z DODATKIEM TWAROGU.

Ciasto drożdzowe z dodatkiem twarogu to moje ostatnie odkrycie 😍 W smaku - twaróg nie jest wyczuwalny, ale jego dodatek powoduje, że ciasto jest zdecydowanie wilgotniejsze, i może wytrzymać nam znacznie dłużej (nawet 4 dni) nie tracąc na smaku, i nie wysychając. 
Drożdżówkę piekę od kilkunastu lat z jednego "żelaznego" przepisu (na blogu pod nazwą: nocna drożdżówka, która zawsze się udaje"). Nazwa wymowna i mówi wszystko: to ciasto nie może nie wyjść 😊 Korzystam z tego przepisu dlatego, że bardzo ułatwia mi on pracę. Wieczorem przygotowuję w misce wszystkie składniki, a rano mieszam, wykładam na blaszkę, ewentualnie posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika (bez wyrastania)
Gorąco polecam ten sposób, oszczędzamy przy nim czas, bo nie musimy czekać, żeby wyrosły nam najpierw drożdże, a potem samo ciasto. 


Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
  • 8 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl oleju (można zastąpić roztopionym masłem)
  • 200 g poduszonego widelcem twarogu
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy o wadze 16g.
  • 5 szkl mąki
  • skórka cytrynowa lub aromat cytrynowy
  • dowolne owoce (u mnie morele)
  • u mnie dodatkowo do posypania płatki migdałów i cukier waniliowy 
Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Ja, tak jak wspomniałam przygotowuję sobie składniki z misce wieczorem, przykrywam ściereczką i rano następuje ciąg dalszy. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej, wygodniej i dokładniej)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką. 
Piec ok. 45  min w temperaturze 180 st (do tzw.suchego patyczka).








piątek, 8 sierpnia 2025

GULASZ DROBIOWY Z KURKAMI. W SOSIE ŚMIETANOWYM.

W ramach czyszczenia zasobów zamrażarki znalazłam zawieruszone z ub.sezonu 2 paczuszki kurek. Jedna wykorzystana została do jajecznicy, a druga powędrowała do pysznego, śmietanowego sosu. 
Miejsce na nowe zapasy zrobione 😃



Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • garść oczyszczonych kurek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • śmietana 30%
  • bulion
  • koperek lub szczypiorek

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni dorzucamy kurki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany. Dodajemy
wtedy śmietankę 30%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.





czwartek, 7 sierpnia 2025

SZYBKA UCIERANA BABKA SEROWA Z MORELAMI I MORELOWĄ POLEWĄ

Pyszna, mocno owocowa babka serowa. Wykorzystałam do niej morele, które uwielbiam we wszelkich słodkich wypiekach (co pewnie widać po ilości przepisów z morelami 😎). Babka jest lekka, wilgotna, długo świeża, i nie mocno słodka. Dlatego łasuchom od razu podpowiadam, aby zwiększyli ilość cukru. 😋 Uwieńczeniem smaku jest tutaj polewa z moreli i białej czekolady. Ale jeśli zrobimy zwykły lukier, też będzie pysznie 😉



Skladniki: (u mnie tortownica 22 cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej. 
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150  g cukru
  • 140 g twarogu
  • 1 cukier waniowy o wadze 16g.
  • 120 ml oleju
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7-8 moreli pokrojonych w kostkę

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy poduszony widelcem twaróg oraz olej. Miksujemy chwilę, po czym dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mleko. Mieszamy łyżką całość tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy owoce pokrojone w kostkę, mieszamy ponownie. 
Podłużną foremkę lub małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na ok 45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.  

Polewa morelowa:
  • ok 300 g moreli
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
Morele podgrzewamy w garnuszku, kiedy zaczną sie rozpadać blendujemy na gładką pulpę. Ponownie stawiamy garnuszek na palniku i podgrzewamy. Do gorącej dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę zalewamy łyżką wody, mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy ją do rondelka z morelami i czekoladą. Mieszamy do połączenia składników, a następnie odstawiamy do przestudzenia i lekkiego ściągnięcia się. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wystudzoną babkę i schładzamy, najlepiej w lodówce. 







sobota, 2 sierpnia 2025

CZEKOLADOWE CIASTO Z MORELAMI I MORELOWĄ ŻELKĄ

Powiedzieć, że to ciasto jest dobre, to tak jakby ... nic nie powiedzieć 😉😍 
Idealny balans smaku: czekoladowe ciasto, morelowa żelka i polewa z mlecznej czekolady dla przełamania smaku 👌
Proste (jak większość moich ciast) łatwe i bardzo smaczne. U mnie na górze dodatkowo kilka moreli. Ciasto możemy dowolnie modyfikować, wykorzystać do niego inne dostępne owoce czy przełożyć powidłami. W końcu to tylko zwykłe murzynkowe ciacho. Ale pokuście się o przełożenie go taką owocową żelką (do jej wykonania fajnie sprawdzają się też brzoskwinie z puszki), bo bardzo podnosi ona smak ciasta. 



Składniki:( u mnie foremka 24 cm x 24 cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej
  • 280 g mąki pszennej 
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 220 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyczeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 6-7 moreli pokrojonych na ćwiartki 
Morelowa żelka:
  • ok 700-800 g moreli
  • ok 100-120 g cukru (ilość zależy od stopnia słodkości owoców)
  • 25 g żelatyny
Z moreli wyjmujemy pestki, kroimy je na mniejsze kawałki.  Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy owoce się rozpadną. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Napęczniałą dodajemy do gorącego musu i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia się. 

Wykonanie ciasta: 


Do jednej miseczki przesiewamy składniki: mąkę, proszek i sodę, kakao. W drugiej umieszczamy składniki mokre: maślankę lub kefir, olej i aromat. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puch. Ubite, dodajemy do miseczki z mokrymi składnikami, mieszamy, po czym partiami dodajemy do masy suche składniki. Mieszamy je przy użyciu trzepaczki do połączenia się.  Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, na wierzch układamy ćwiartki moreli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
Wystudzone ciasto przecinamy na 2 części. Górę zdejmujemy, a na spód wykładamy lekko tężejącą już morelową żelkę. Na nią układamy górę ciasta. Wstawiamy do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe. Możemy je delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą. 

U mnie polewa zrobiona z :

80 ml ciepłej śmietanki 30%, w której rozpuszczamy 100 g połamanej czekolady mlecznej.
Powstałą czekoladową polewą polewamy ciasto. 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF