Szukaj na blogu

sobota, 29 stycznia 2022

SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Pyszna, krucha szarlotka uwieńczona budyniową warstwą i maślaną kruszonką 😍
U mnie na górze ciasta wylądowała kruszonka. Ale jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę niż moja, równie dobrze możecie ominąć przygotowanie kruszonki, a kruche ciasto podzielić sobie na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, a drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach na górze szarlotki (na budyniu). Będzie szybciej, łatwiej i równie smacznie 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, (łasuchom polecam polukrować lub posypać cukrem pudrem) i długo zachowuje świeżość. Cóż więcej ... polecam i tyle! 😁



Składniki: (u mnie foremka 31cm x 40cm) 

Kruche ciasto:

  • 1 1/2  szkl mąki pszennej 
  • 1/2 szkl mąki krupczatki 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy (ja robię to najpierw przy użyciu haka miksera, a następnie wykładam ciasto na stół i zagniatam ręcznie do połączenia się składników). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 h.

Warstwa budyniowa:

2 budynie o wadze 40 g z cukrem śmietankowe lub waniliowe gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając trochę ilość mleka: zamiast 1l użyłam 750 ml.

Warstwa z jabłek:

Użyłam słoika prażonych jabłek o pojemności 800 ml. Jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, wsypujemy 1 galaretkę o dowolnym smaku (u mnie pomarańczowa) i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, podrzewamy całość 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na 10 minut.
Kiedy nasz kruchy spód jest podpieczony wykładamy na niego przestudzone jabłka, wyrównujemy i wykładamy na nie budyń. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagezanego do 180 st na około 45 minut. 






środa, 26 stycznia 2022

GULASZ Z ROSTBEFU

 



Składniki:
  • 1 kg rostbefu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pikantna papryka
  • wędzona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
  • olej


Wykonanie: 



Mięso kroimy  na niewielkie, równe kawałki. Obsmażamy je na oleju na dużym ogniu, partiami po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obie papryki, sól, pieprz i zalewamy całość bulionem lub wodą oraz winem. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Jeśli lubimy gęste sosy, zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Podałam z podsmażonymi kopytkami.




niedziela, 16 stycznia 2022

MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO

 Marchewka z groszkiem czy ... groszek z marchewką to klasyczny dodatek do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkiego: mięsa, ryb czy sadzonego jajka. Moja synowa lubi ja do tego stopnia, że siada z miseczką na kolanach i zajada samą 😋 Ponieważ na blogu nie mam na nią przepisu, postanowiłam ugotować - napisać - wstawić przepis, może komuś się przyda? Ja robię zawsze marchewkę z groszkiem od postaw sama. Nie kupuję ani w słoiku, ani mrożonki. Ale oczywiście możecie "posiłkować" się takim gotowcem, jeśli nie macie czasu, żeby gotować marchew. 


Składniki:

  • kilka marchewek
  • puszka groszku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Marchew obieramy. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody, i kroimy w kostkę. Oczywiście można gotować już pokrojoną marchew, ale dla mnie bardziej wygodną formą jest kroić marchew już ugotowaną, a co za tym idzie mięciutką. Pokrojoną marchew przekładamy ponownie do garnka w którym się gotowała, zostawiając tyle wody, aby przykryła marchew. Groszek odsączamy z zalewy i wrzucamy do garnka z marchewką. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, i zagotowujemy. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gotową, gładką zasmażkę wlewamy do garnka z marchewką i groszkiem i mieszamy, aż się zagotuje. 



wtorek, 11 stycznia 2022

KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z KOKOSEM



Składniki:
 (na ok. 35-40 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania ciastek)
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...).  Smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli lubimy mocno słodkie wypieki możemy posypać je na wierzchu także cukrem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF