Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi...
Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone 😊 Moim zdaniem tajemnicą pysznych mielonych jest przede wszystkim dobre mięso (nigdy nie robię ich z gotowego mielonego mięsa) z odrobiną tłuszczu, który podkręci smak mielonych. Wg mnie niezawodna jest tu łopatka albo karkówka. Bardzo ważnym czynnikiem jest też czas wyrabiania mięsa. Minimum 7-8 minut. Musi ono być gładkie i napowietrzone. Jeśli chodzi o przyprawy, to króluje u mnie klasyka: sól, pieprz i majeranek. No i cebulka przesmażona wcześniej na złoty kolor najlepiej na klarowanym maśle.
No ... pewnie niczego odkrywczego tu nie napisałam 😂
Ale może moje skromne uwagi pozwolą jakiejś początkującej pani domu zrobić po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety?
Składniki na mielone:
- ok 600 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 namoczona wcześniej kajzerka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- masło klarowane do podsmażenia cebuli
Cebulę kroimy drobno, przesmażamy wraz z czosnkiem na klarowanym maśle na złoty kolor. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy. Do masy mięsnej dodajemy jajka, odciśniętą kajzerkę, 3-4 łyżki zimnej wody, przesmażoną cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.
Sos pomidorowo-paprykowy:
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- ew. szczypta cukru
Na patelni po smażeniu mielonych podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażymy całość chwilę mieszając. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat oraz przyprawy: sól, pieprz, obie papryki. Dusimy wszystko około 20 minut. Następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy usmażone wcześniej mielone.