Szukaj na blogu

środa, 2 września 2020

KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM

Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi...
Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone  😊  Moim zdaniem tajemnicą pysznych mielonych jest przede wszystkim dobre mięso (nigdy nie robię ich z gotowego mielonego mięsa) z odrobiną tłuszczu, który podkręci smak mielonych. Wg mnie niezawodna jest tu łopatka albo karkówka. Bardzo ważnym czynnikiem jest też czas wyrabiania mięsa. Minimum 7-8 minut. Musi ono być gładkie i napowietrzone. Jeśli chodzi o przyprawy, to króluje u mnie klasyka: sól, pieprz i majeranek. No i cebulka przesmażona wcześniej na złoty kolor najlepiej na klarowanym maśle. 
No ... pewnie niczego odkrywczego tu nie napisałam 😂  
Ale może moje skromne uwagi pozwolą jakiejś początkującej pani domu zrobić po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety?



Składniki na mielone:
  • ok 600 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 namoczona wcześniej kajzerka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
  • masło klarowane do podsmażenia cebuli
Wykonanie: 

Cebulę kroimy drobno, przesmażamy wraz z czosnkiem na klarowanym maśle na złoty kolor. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy. Do masy mięsnej dodajemy jajka, odciśniętą kajzerkę, 3-4 łyżki zimnej wody, przesmażoną cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia
  • ew. szczypta cukru

Na  patelni po smażeniu mielonych podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażymy całość chwilę mieszając. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat oraz przyprawy: sól, pieprz, obie papryki. Dusimy wszystko około 20 minut. Następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy usmażone wcześniej mielone.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF