- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- zielenina
- olej - do smażenia
- bułka tarta - do panierowania
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
sobota, 29 czerwca 2024
KOTLECIKI TWAROGOWE. Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I ZIELENINĄ
piątek, 28 czerwca 2024
UCIERANE CIASTO Z SEREM I JAGODAMI
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 200 g rozpuszczonego, letniego masła (ew. oleju)
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
- 400 g mielonego twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g.
wtorek, 25 czerwca 2024
CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ I GALARETKĄ
- 1.5 szkl mąki pszennej
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 całe jajka
- 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 8 łyżek mleka
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy całość szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- ½ kg mielonego twarogu
- 100 g masła o temp. pokojowej
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy o wadze 40g bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, aromat i zmielony twaróg. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto serowe wykładamy na ciasto czekoladowe. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 700 ml gorącej wody
Brzoskwinie odcedzamy z soku, kroimy na plasterki. Układamy na wystudzonym cieście, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
sobota, 22 czerwca 2024
PROSTE BUŁKI ŚNIADANIOWE
- 900 g mąki pszennej (+ ew.100 g do podsypania w trakcie wyrabiania)
- 2.5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 14 g suchych drożdży
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 14 - 16 równych części.
- Z każdej formujemy bułeczkę, nacinamy każdą i układamy na blaszce
- wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką
- i odstawiamy do napuszenia na 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy
- jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
- ok 18-20 minut, aż skórka będzie lekko zarumieniona.
wtorek, 18 czerwca 2024
GRZANKI Z BAGIETKI. ZAPIEKANE Z CEBULĄ
- 2 - 3 cebule
- bagietka/bułka paryska/kajzerki
- 1 jajko
- 1 łyżkę mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- masło klarowane/olej - do podsmażenia
piątek, 14 czerwca 2024
DROŻDŻÓWKA Z JAGODAMI. W KEKSÓWCE
- 8 dkg świeżych drożdży
- 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
- szczypta soli
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl zimnego mleka
- 1 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 szkl mąki
- skórka cytrynowa lub aromat cytrynowy
- dowolne owoce
- kruszonka z tego przepisu
środa, 12 czerwca 2024
PUSZYSTE KLUSKI KŁADZIONE. NA KEFIRZE LUB MAŚLANCE
- Obiad w 15 minut? I to za przysłowiowy grosik? Oczywiście, że jest to możliwe. I to jaki smaczny obiad 😋 Mięciutkie, puszyste kluski polane podsmażoną cebulką, boczkiem, pieczeniowym sosem (w wersji wytrawnej) albo na słodko - ze śmietaną, posypane cukrem. Pomysłów jest ogrom! Ja uwielbiam wersję wytrawną. Kluseczki polewam podsmażoną cebulą i boczkiem, i zjadam z ugotowaną kiszoną kapustą. Nic więcej do szczęścia mi już nie trzeba 😉
- Takie kluski są też fajnym dodatkiem np do zupy pomidorowej. Robię je wtedy trochę mniejsze, albo kroję większe na mniejsze kawałki.
- 400 g mąki pszennej
- 300 ml kefiru lub maślanki
- 3 średnie jajka
- 1 płaska łyżeczki soli
wtorek, 11 czerwca 2024
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ
Są morele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
- ok. 300 g moreli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułek
- kruszonka - z tego przepisu
sobota, 8 czerwca 2024
SERNIK GOTOWANY. Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 130 ml mleka
- 3 budynie jasne (o wadze 60g każdy mogą być z cukrem) tzn. waniliowe, śmietankowe lub bananowe
- 200 g masła
- dowolne herbatniki około 200 g.
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody