Proste bułki typowo pszenne, które nie wymagają od nas wielkich umięjętności 😀 Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek i delikatny smak - cóż chcieć więcej na pyszne, domowe śniadanie? 😉 Bułki są zrobione na suchych drożdżach, co jest dodatkowym ułatwieniem, ponieważ nie zawsze mamy świeże drożdże w lodówce. Jak to bywa z takim domowym pieczywem, najlepsze są w dniu upieczenia. Na drugi dzień nie są już takie pyszne, ale rewelacyjnie nadają się właśnie wtedy na domowe grzanki czy małe zapiekanki.
Składniki:
- 900 g mąki pszennej (+ ew.100 g do podsypania w trakcie wyrabiania)
- 2.5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 14 g suchych drożdży
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy dokładnie, dodajemy cukier i
odstawiamy na 5-8 minut do lekkiego spienienia. W misce mieszamy
wszystkie sypkie składniki, dodajemy rozczyn z drożdży.
Wyrabiamy za pomocą haków miksera lub zagniatamy ręcznie
przez około 10 minut, aż przestanie przyklejać się do rąk.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy mi ściereczką, odstawiamy
w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).