Bardzo lubię piec ciastka na krupczatce lub z jej dodatkiem. Nadaje ona tym drobnym wypiekom niesamowitej kruchości i delikatności.
I tak właśnie jest z dzisiejszymi ciasteczkami 😃
Są kruche, delikatne i maślane ... No i bez proszku do pieczenia.
Polecam!
- 1.5 szkl. mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
- szczypta soli
- 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego
- troche cukru waniliowego
dodatkowo: marmolada lub powidła
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów)