Zapiekanka z ziemniaków i mielonych klopsików to proste danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, jak większość dań z piekarnika 😎 Klopsy są mięciutkie, a ziemniaki nabierają ich posmaku. Do tego podałam surówkę z papryki konserwowej, ogórka kiszonego i cebuli.
Obiad - pierwsza klasa!
- 3-4 surowe obrane ziemniaki
- sól
- oregano lub inne ulubione zioła
- słodka papryka
- łyżka oleju
Ziemniaki kroimy na nie mocno grube plasterki. Posypujemy ulubionymi przyprawami, polewamy olejem.
Na klopsiki:
- 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku kajzerka (później odciśnięta)
- 1 mała pokrojona drobno cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
- 3 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy dokładnie masę. Formujemy klopsiki wielkością odpowiadające plastrom ziemniaków.
Wykonanie:
Formę do zapiekania smarujemy olejem (lub masłem). Układamy ściśle plastry ziemniaków na przemian z klopsikami. Dorzucamy 2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekamy około 40-45 minut. Ja zapiekałam bez przykrycia, chciałam aby klopsiki się zapiekły, a nie ugotowały.