Uwielbiam to ciasto! Zawiera wszystko co lubię: kruchy spód, morelowy, aromatyczny środek i kruszonkę 😍 Jesł łatwe do zrobienia, i nie jest czasochłonne, zwłaszcza jeśli np. przygotujemy sobie kruche ciasto poprzedniego dnia (ja zazwyczaj tak robię). Polecam gorąco!
Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi ciastami, warstwę budyniową można dowolnie modyfikować, zastępując morele innymi, łatwo rozpadającymi się owocami 😀
Składniki na kruchy spód: (foremka 24xm x 24cm)
- 1 szkl mąki pszennej
- 0.5 szkl mąki krupczatki
- 120 g masła 82% tłuszczu
- 2 jajka
- 1/2 szkl cukru pudru
Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy jajka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu haka od miksera, a kiedy wszystkie składniki się połączą, kończę zagniatanie dłońmi. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i wkładamy co lodówki na min 1 h. (Możemy je zrobić nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce).
Składniki na morelowy budyń:
- 1 kg dojrzałych moreli
- 1/2 szkl cukru
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (o wadze 40g)
- 140 ml wody
Morele wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy są miękkie, zblendować je. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do garnka z morelami. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Kruszonka: przepis tutaj
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i 1 cm boków wyklejamy kruchym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st i podpiekamy 12-15 minut. Na podpieczony spód wykładamy morelowy budyń, a na niego kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50 minut.