Szukaj na blogu

środa, 30 listopada 2022

ANDRUTY A'LA KROKIETY. Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Prosta i oryginalna przekąska, którą robię od czasu do czasu. Farsz dodany do wafli możemy dowolnie modyfikować wg naszego smaku i upodobań kulinarnych . Robiłam już kotlety mielone w waflu, robiłam takie krokiety z farszem z szynki i sera, a dziś zapraszam na andrutowe krokiety z farszem z pieczarek, papryki i sera. Moja podpowiedź: polecam wykorzystać do farszu ser dobrze topiący się, który sklei nam fajnie farsz. Ja użyłam sera żółtego, który za bardzo nie stopił się, przez co mój farsz był trochę sypki. 
Takie krokiety super smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. 
Większą ilość możemy spokojnie zamrozić. 



Składniki:
3 szt wafli (andrutów)

Na farsz:
  • ok 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek papryki czerwonej i żółtej
  • 6 parówek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta granulowanego czosnku
  • olej
  • 100 g startego sera
Do panierowania:
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:

Pieczarki, papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy granulowany czosnek. Studzimy. Dodajemy do przesmażonych pieczarek, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na każdy lekko spryskany wodą wafel nakładamy gotową masę, posypujemy serem, układamy po 2 parówki i zostawiamy wafle na około 20 minut, aby nam zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy w miarę ściśle i każdą roladkę roladę kroimy na około 3 cm plastry. 




Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.






poniedziałek, 28 listopada 2022

EXPRESOWE CIASTECZKA SEROWE. TYM RAZEM Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Ciasteczka serowe 😍😍 Kto chociaż raz je robił ten już wie, że nie ma szybszego i prostszego przepisu na małe słodkości. Robi się je naprawdę expresowo, przy minimalnym nakładzie składników. Są pyszne, szczególnie jeszcze lekko ciepłe... wierzcie mi, że trudno mi było poprzestać na zjedzeniu dwóch 😋 Niestety, tak jak wszystkie słodkie wypieki z dodatkiem sera minusem jest, że nie nadają się na długie przechowywanie. Najlepsze są w dniu upieczenia, ewentualnie na drugi dzień. Na blogu jest już kilka odsłon takich serowych ciasteczek. Tym razem upiekłam je w formie kopert, a jako nadzienia użyłam prażonych jabłek ze słoika.
Ciastka są mało słodkie, więc jeśli jesteście wielkimi miłośnikami słodyczy, polecam do ciasta dodać 1 czubatą łyżkę cukru. 



Składniki:
  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
dodatkowo:
  • 1 żółtko - do posmarowania ciastek
  • łyżeczka cukru - do posypania ciastek
  • kilka łyżek prażonych jabłek (ze słoika) - do środka ciastek

Wykonanie:

 
Schłodzone masło siekamy w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki.  Następnie, po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy  i wycinamy kwadraty ok 6×6 cm. Na każdy nakładamy pół łyżeczki prażonych jabłek. Sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi, a następnie kolejne dwa, tworząc kopertę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia).








wtorek, 22 listopada 2022

BABKA BAKALIOWA

Babka z bakaliami czyli zwyczajnie mówiąc keks 😍 Na blogu jest już przepis mojej Mamy na to niezawodne ciacho, a tym razem trochę inne proporcje i inna forma. Bardzo lubię keks z kilku względów: zawsze się udaje 👍, składniki są proste, praktycznie każdy w domu ma mąkę, cukier, tłuszcz i jakieś tam bakalie. No i dłuugo można go przechowywać. Odpowiednio zawinięty (u mnie w papier i ściereczkę kuchenną lub woreczek foliowy) nabiera sobie mocy i z dnia na dzień jest ... smaczniejszy. Dlatego, jeśli chcecie upiec go na święta, spokojnie możecie to zrobić 2-3 dni wcześniej, i całe święta będziecie cieszyć się tym pysznym bakaliowym ciastem 😍 
I jeszcze jedna moja podpowiedź: ilość bakalii jest w tym cieście powiedzmy umowna. Możemy dodać ich mnie, jeśli nie przepadamy za dużą ilością, albo zwiększyć o 100 g ... bo keks to takie ciacho, że im bakalii więcej tym jest smaczniejsze 😋



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g dowolnych bakalii: rodzynki, orzechy, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, migdały, śliwki suszone

Wykonanie:


Rodzynki i żurawinę zalewamy małą ilością wody, orzechy, migdały i śliwki kroimy. 
Margarynę ucieramy, dodajemy cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy śmietanę. Ubijamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki  wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 50-55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie cukrem pudrem lub lukrem. 





piątek, 18 listopada 2022

WILGOTNE BABECZKI Z MASĄ MAKOWĄ

Kolejna odsłona moich ulubionych muffinek. Tym razem do środka włożyłam odrobinę gotowej masy makowej. Babeczki wyszły pysznie wilgotne i aromatyczne. 




Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • ok 200 g gotowej masy makowej z puszki lub domowej, do której dodałam odrobinę aromatu migdałowego
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po łyżeczce masy makowej i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej babeczki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.







czwartek, 17 listopada 2022

MIĘCIUTKIE BUŁKI NA SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW

Jeśli tylko zostaje Wam sok z kiszonych ogórków, nie wylewajcie go! To istna skarbnica witamin 😎 Możecie go wypić, albo wykorzystać do upieczenia domowego pieczywa. W chlebie czy bułkach na drożdżach fajnie imituje zakwas i podkręca walory smakowe. Ja wykorzystałam ostatnio sok z domowych ogórków kiszonych do upieczenia bardzo smacznych bułek 😎



Składniki:

550 g mąki pszennej (u mnie tym 550)
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych
2 łyżki oleju

  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:


Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży, wodę z kiszonych ogórków, dodajemy olej i sól. Wszystko łączymy, mieszając drewnianą łyżką lub za pomocą haków miksera. Ciasto przykrywamy i  odstawiamy na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat stołu, delikatnie podsypujemy mąką i wyrabiamy, do momentu, kiedy będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy dzielimy je na 8-10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem robimy w każdej bułce 2-3 nacięcia, a następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy około 20 minut.





sobota, 12 listopada 2022

PIKANTNE KIEŁBASKI W SOSIE PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM

 Bardzo lubię takie proste, szybkie dania jednogarnkowe 😍 Kiełbaska, trochę pieczarek, kolorowe papryki i ogórek kiszony - praktycznie produkty, które zawsze mam pod ręką. Do mojego dania wykorzystałam cienkie, pikantne kiełbaski z szynki, ale możecie je zrobić także z cienkimi parówkami o dobrym składzie. Danie z tych, które im więcej się odgrzewa, tym nabierają większego smaku 😉



Składniki:

  • 600 g pikantnych, cienkich kiełbasek (lub parówek)
  • 2 małe cebule
  • 200g małych pieczarek
  • dowolne papryki: czerwona, żółta, zielona lub pomarańczowa
  • 1 mała pikantna papryczka
  • kilka małych ogórków kiszonych
  • 500 g przecieru pomidorowego lub pomidorowej passaty
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oregano
  • olej 
  • koperek lub natka 


Wykonanie:


Kiełbaski i ogórki kiszone kroimy w plasterki. Pieczarki na ćwiartki, cebulę i papryki w kostkę (pamiętajmy, aby z ostrej papryczki usunąć pestki). Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie kiełbaski. Po chwili dodajemy papryki oraz pieczarki. Mieszamy, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy całość przecierem pomidorowym. Dusimy do miękkości papryki, uważając jednak, aby jej nie przegotować. Do gotowego dania dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego. Mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem.






wtorek, 8 listopada 2022

AROMATYCZNY MURZYNEK Z NUTĄ PIERNIKA LUB ARAKU

Wilgotny, szybki i bardzo smaczny murzynek. Taki klasyczny przepis, który pewnie wszyscy znają 😉 i który można dowolnie modyfikować. Bo dodając do niego korzenną przyprawę do piernika uzyskamy delikatny, piernikowy posmak, dodając posiekane orzechy, będzie nam coś fajnie chrupać, a odrobina aromatu arakowego fajnie podkręci nam smak ciasta. Tak więc propozycji na małą modyfikację murzynka jest sporo 😎 Dziś podaję Wam moją ulubioną wersję tego pysznego ciasta.



Składniki:
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 250 g tłuszczu (masła lub margaryny do pieczenia)
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl wody 
  • bakalie: 80 g posiekanych orzechów i 80 g żurawiny suszonej (lub rodzynek)
  • 3/4 buteleczki aromatu arakowego

Wykonanie: 


Wodę, cukier, cukier waniliowy, masło i kakao rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej. Do tego dodajemy żółtka jaj. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dorzucamy bakalie obsypane delikatnie mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka, co jest najlepszą metodą sprawdzania stopnia upieczenia ciasta). 
Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g margaryny 
W rondelku rozgrzewamy mleko, do gorącego dodajemy cukier puder oraz margarynę. Kiedy wszystko się rozpuści dodajemy kakao, mieszamy i zestawiamy z ognia. Trzepaczką mieszamy chwilę, do uzyskania gładkiej polewy. 







środa, 2 listopada 2022

SZNYCLE Z INDYKA W PANIERCE Z BUŁKI TARTEJ I PARMEZANU

Pyszne, soczyste sznycle z filetu indyka gościły u nas ostatnio na stole. Chrupiąca panierka z odrobiną startego parmezanu + smażenia na klarowanym maśle, przez co sznycle są bardzo aromatyczne, są sukcesem prostego, pysznego dania. 



Składniki:
  • 4 kotlety z filetu indyka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • klarowane masło
Wykonanie:

Sznycle rozbijamy (ale niezbyt cienko) najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Solimy, pieprzymy. W miseczce rozbijamy jajka. Ja ich już ich nie solę, ponieważ osolone są sznycle, i dość słony jest parmezan dodany do panierki. W rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem obtaczamy każdego sznycelka. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF