Szukaj na blogu

czwartek, 31 lipca 2014

SCHAB PO CHIŃSKU

Schab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad. 
Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... 




Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta curry
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • olej
  • ok 1.5 szkl bulionu.



Wykonanie:

Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i  dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF