Szukaj na blogu

piątek, 28 lutego 2020

PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI

Pyszny, syty, pożywny jednogarnkowy posiłek obiadowy lub smaczna kolacja. W tej wersji kiełbaskę zastąpiłam małymi klopsikami. Ta wersja leczo jest chyba dla mnie smaczniejsza 😜 Pominęłam również cukinię, która chyba jednak nie podnosi w żaden sposób smaku potrawy ... 

Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy proponuję dorzucić jedną małą papryczkę chili (bez pestek). 


Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki żółte
  • 600 g małych pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ketchup pikantny
  • ostra i słodka papryka
  • koncentrat pomidorowy
Na pulpeciki:
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:


Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając.  Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników. 
Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF