Szukaj na blogu

wtorek, 22 października 2024

GULASZ Z KARKÓWKI Z NUTĄ GRZYBOWĄ



Składniki:
  • ok 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion (lub woda)
  • olej lub smalec
  • ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
  • garść suszonych grzybów
Wykonanie: 


Suszone grzyby kroimy drobno. Zalewamy woda. Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem (tak, aby przykrył on mięso), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, namoczone grzyby wraz z wodą. Przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. Na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub ziemniakami.



 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF