- 2 szklanki mąki pszennej
- 140 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
środa, 13 grudnia 2023
KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM
poniedziałek, 11 grudnia 2023
WARSTWOWA SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
- 150 g obranej i rozdrobnionej wędzonej ryby (u mnie dorsz)
- mała (200g) puszka kukurydzy
- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
- 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe
- 2 ugotowane, starte na oczkach jajka
- majonez (ilość wg uznania)
- pieprz, (sól pominęłam, bo ryba była mocno słona)
- szczypiorek lub koperek
W salaterce układamy warstwowo:
połowę wędzonej ryby
cienką warstwę majonezu
ryż
kukurydzę
resztę wędzonej ryby
ogórki konserwowe
cienką warstwę majonezu
starte jajka.
czwartek, 7 grudnia 2023
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki
- łyżka masła
- szczypta soli
- jajka
- bułka tarta
- szczypta soli
W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować cienko podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z kubka. Do środka nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Jeśli nie liczymy kalorii, możemy panierować 2x, panierka lepiej się wtedy trzyma. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
środa, 6 grudnia 2023
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM. NA CIEPŁO
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 300 ml mleka (ilość zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać)
- 1 czubata łyżka startego chrzanu lub chrzan ze słoika (ilość dopasowana do naszego smaku)
- sól
- pieprz
piątek, 1 grudnia 2023
PYSZNY, WILGOTNY PIERNIK. NA MAŚLANCE
- 2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (u mnie dżem wiśniowy, bo akurat taki miałam)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 60 ml śmietany kremówki
- 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej, jeśli taką wolimy)
czwartek, 23 listopada 2023
FILET Z KURCZAKA Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ
Uwielbiam dania jednogarnkowe ze względu na wygodę 😎 i zazwyczaj prostotę oraz szybkość ich robienia. Dzisiejszy kurczak jest właśnie taką fajną potrawą: prostą, szybką, łatwą do odgrzania i bardzo smaczną potrawą. Do wykonania dania od lat kupuję gotową mieszankę chińską (i absolutnie nie widzę w tym nic złego), którą czasami wzbogacam o kolorową paprykę czy kilka pieczarek.
Składniki:
- 2 duże połówki piersi
- 1 op. mieszanki chińskiej o wadze 450 g
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filet oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie to klasyka: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i obie papryki. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły kawałki mięsa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja zazwyczaj przyrządzam sobie mięso wieczorem, żeby przeszło przyprawami, a kolejnego dnia smażę. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy mieszankę chińską. Podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy, dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw.
Tak przygotowaną mieszankę przed podaniem możemy posypać sezamem lub czarnuszką (ja pomijam, bo Mąż nie przepada 😉) i podać z ryżem.
piątek, 17 listopada 2023
RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Z DELIKATNYM KREMEM Z MASCARPONE
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% (zimnej, z lodówki)
- 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej)
- 1/2 op. cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 małej sparzonej cytryny
środa, 18 października 2023
PROSTE BUŁKI CEBULOWE
- 400 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 12 gramów świeżych drożdży
- 1.5 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki miękkiego masła
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 cebula podsmażona na maśle
środa, 4 października 2023
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ŚMIETANOWĄ ZALEWĄ
- 250 g mąki pszennej
- 160 g masła śmietankowego
- 1 jajko
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 350 ml śmietany ukwaszonej 18%
- 150 g cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40g