Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍
Sznycle z indyka. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy.
Wzbogaciłam go dodatkowo małymi marchewkami oraz konserwowym groszkiem (fajnie sprawdza się także mrożony).
Składniki:
- pierś z indyka (około 600 g)
- sól
- pieprz biały
- czosnek suszony
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
Na sos:
- 1 szkl bulionu (u mnie rosół )
- 1 łyżka mąki
- śmietana 18%
- ok 300 g małych marchewek
- mała puszka groszku konserwowego 200 g
- koperek
Wykonanie:
Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku suszonego. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w mięso widelca, aby nie spowodować wypływania soków. Następnie na patelnie ze sznyclami wlewamy bulion. Dodajemy małe marchewki. Gotujemy około 15 minut, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a na koniec wsypujemy groszek konserwowy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ryżem.