Szukaj na blogu

czwartek, 31 lipca 2025

EKSPRESOWE, UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Bardzo proste, szybkie do wykonania i smaczne ciasto. Puszyste, delikatne, lekko wilgotne. U mnie ze śliwkami, ale spokojnie pasują tutaj dosłownie każde, sezonowe owoce 👌



Składniki: (foremka 24 cm x 24 cm) - o temperaturze pokojowej 
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 całych jajek
  • 1 budyń śmietankowy albo waniliowy o wadze 40 g
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
  • dowolne owoce, u mnie śliwki węgierki
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych wlewamy cienkim strumieniem olej, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ubijamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki śliwek. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45-50 minut (po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF