Szukaj na blogu

środa, 30 kwietnia 2025

BARDZO PROSTE CIASTO. KRUCHE CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM

Bo prościej się nie da 😎 Zostało mi kruche, czekoladowe ciasto od sernika i nie miałam za bardzo czasu na wypiekanie z niego czegoś skomplikowanego. No i tak powstała najprostsza, słodka wersja ciasta do kawy.



Składniki na kruche ciasto: (tortownica 22 cm)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (łasuchy mogą dodać 2 😜)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy kakao, cukier puder, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Wyrabiamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja zazwyczaj robię sobie takie kruche ciasto wieczorem, a następnego dnia kończę już tylko przygotowanie ciasta. 

Na warstwę budyniową:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy o wadze 40g) 
  • 3 szkl mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy. 

Wykonanie:


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy 2/3 naszego schłodzonego, kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 8 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ugotowany budyń. Na wierzch ścieramy resztę czekoladowego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-55 minut. Po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą. Ponieważ ciasto nie jest mocno słodkie polałam je roztopioną, białą czekoladą. 







czwartek, 24 kwietnia 2025

GOTOWANY FILET Z KURCZAKA W SOSIE WARZYWNYM

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gotowane mięso. Chyba nawet bardziej niż smażone. Dlatego taki obiad jak dziś to dla mnie istny rarytas smaku 😃😍 Pyszna, soczysta pierś z kurczaka + aromatyczny, warzywny sos ... to niebo w gębie! Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 👌 
Polecam gorąco! 



Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mała 200 g puszka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • śmietana 18%
  • mąka - do zaciągnięcia sosu
  • zielenia (natka, koperek lub szczypiorek)
  • kilka kulek ziela angielskiego

Wykonanie:


W lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego gotujemy bulion warzywny z dowolnych warzyw. Kiedy warzywa są miękkie wyjemujemy je z bulionu, a na wrzący wkładamy pierś z kurczaka. Gotujemy ją 20 - 30 minut, w zależności od wielkości. Ugotowaną wyjmujemy, a bulion zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody. Gotujemy na małym ogniu chwilę, po czym dodajemy do sosu zahartowaną śmietanę. Warzywa, na których gotował się bulion kroimy w kostkę, i wrzucamy do sosu. Dodajemy też groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Do gorącego sosu przekładamy ugotowaną wcześniej pierś. 






środa, 16 kwietnia 2025

ROLADA SEROWA Z KOLOROWYM FARSZEM

Bardzo smaczna przekąska np na spotkanie ze znajomymi. To, co dodamy do rolady zależy oczywiście od naszej inwencji, i naszych ulubionych smaków. Możemy pominąć szynkę i zrobić farsz całkowicie bezmięsny, tylko warzywny. 




Składniki:

  • 400 g sera Gouda
  • 200 g serka topionego śmietankowego o dowolnym smaku 
  • 100 g masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g szynki konserwowej w kawałku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • szczypiorek, koperek lub natka 
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:


W garnku zagotowujemy ok 2l wody.  Ser wkładamy do woreczka strunowego, szczelnie zamykamy i wkładamy do wrzątku na 30-40 min. Trzymamy go w wodzie do momentu, aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę i obie papryki kroimy również w drobną kostkę. Masło miksujemy z serkiem topionym na gładką masę, dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, szynkę i papryki. Doprawiamy solą i pierzem  i dokładnie mieszamy. Ser żółty wyjmujemy z wody. Zdejmujemy folię, układamy go na foli spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem foli i rozwałkowujemy  na grubość ok 0,5 cm. Na rozwałkowany płat wykładamy równo farsz i zwijamy roladę. Tak przygotowaną roladę zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.








poniedziałek, 14 kwietnia 2025

BABKA CZEKOLADOWA NA JOGURCIE

Bardzo smaczna babka, tym razem ciemna 😋 Mięciutka, wilgotna i bardzo długo świeża. O lekko migdałowym aromacie, wzbogacona posiekanymi orzechami (dowolnymi). Gorąco polecam wszytkim miłośnikom słodkości. 




Składniki: (wszystkie o temp.pokojowej)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 1/2 szkl kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych orzechów 
  • aromat migdałowy
Na polewę:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie: 


Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. Miękkie masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, jogurt i aromat. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i sodą i mieszamy całość łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona. 
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową. 








sobota, 12 kwietnia 2025

POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO


Dziś mam coś dla miłośników pomarańczowego smaku 🧡
Pyszny, aromatyczny sernik na zimno z twarogu i serka mascarpone. U mnie wzbogacony pomarańczowym purre, które zostało mi od babki oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo smaczny.
PS. Jeśli zdecydujecie się dodać do sernika skórkę pomarańczową proponuję ją pokroić nożem drobniej. Ja tego nie zrobiłam i krojąc skórka wypadała. 



Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 300 ml wrzątku
  • 100 g skórki pomarańczowej/można pominąć
  • 150 g pomarańczowego purre/można pominąć
Na wierzch:
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 300 ml wrzątku
  • 100 ml śmietanki 30% o temperaturze pokojowej
  • kilka kropli barwnika spożywczego pomarańczowego/można pominąć 

Wykonanie:


3 galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. W misie miksera ubijamy twaróg, serek mascarpone i cukier puder, do połączenia składników. Dodajemy wystudzoną (może być płynna) galaretkę oraz aromat. Ubijamy całość chwilę tylko do połączenia. Do gotowej masy dodajemy pomarańczowe purre, aromat oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy łyżką, wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wierzch sernika. 2 galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego ściągnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej trochę (około 100 ml) śmietanki 30% o temperaturze pokojowej i kilka kropli barwnika. Mieszamy i lekko tężejącą wylewamy na górę sernika. Ponownie wstawiamy do lodówki.









czwartek, 10 kwietnia 2025

PASZTECIKI Z FARSZEM JAJECZNYM

Boże Narodzenie ma swoje paszteciki z grzybami czy też z kapustą, a Wielkanoc ... ma swoje z jajecznym farszem 😉 Proste do zrobienia, z mojego "żelaznego" przepisu na ciasto drożdżowe, zawsze wychodzą, a z ciastem fajnie się pracuje. Farsz możemy zrobić dowolny, z czego tylko lubimy. Ale dla mnie taki jajeczny farsz, to strzał w dziesiątkę 😍👍 i pasuje tematycznie do tych wiosennych świąt. Jest tak pyszny, że zawsze robię go więcej, i jak zostanie zjadam na kanapkach. 😃😋



Składniki na farsz:
  • 4 - 5 ugotowanych na twardo jajek
  • kawałek dowolnej szynki
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • sól
  • pieprz
  • zielenina
  • majonez - ilość taka, aby połączyła nam składniki
  • chrzan - do smaku
Jajka ścieramy na tarce na oczkach, szynkę drobno kroimy. Dodajemy posiekaną zieleninę, prażoną cebulkę, sól, pieprz, majonez i chrzan - do smaku. Mieszamy. 

Składniki na ciasto: 
  • 320 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko  - do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

Wykonanie:


Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Kiedy zaczyn zacznie rosnąć dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Najlepiej hakiem miksera. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy nadając mu kształt prostokąta. Tniemy na 3 paski. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę jajeczną. Sklejamy, obracamy sklejeniem do spodu, lekko spłaszczamy i tniemy po skosie na dowolne kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 


Pieczemy w temperaturze 175 st około 15-18 min, do zezłocenia. 










poniedziałek, 7 kwietnia 2025

CYTRYNOWE MINI BABECZKI

Pyszne, proste i expresowe cytrynowe babeczki są moimi ulubionymi. Oczywiście na jednym poziomie z tymi drożdżowymi, które są przepyszne, ale jednak ciut bardziej czasochłonne. Te babeczki będą fajną ozdobą wielkanocnego stołu, jeśli upieczemy je w takich foremkach jak ja, ale równie dobrze możemy upiec je w zwykłej foremce do muffinek. 



Składniki: (na 8 szt)
  • 2 jajka
  • trochę mniej niż 1/2 szkl cukru (łasuchy mogą dać pół szklanki 😉)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl oleju 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowy na puch. Do ubitych jajek dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę i mieszamy całość łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do dowolnych foremek, do wysokości 3/4. Ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego, aby było wygodniej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy około 20 - 22 minuty (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF