Bo prościej się nie da 😎 Zostało mi kruche, czekoladowe ciasto od sernika i nie miałam za bardzo czasu na wypiekanie z niego czegoś skomplikowanego. No i tak powstała najprostsza, słodka wersja ciasta do kawy.
Składniki na kruche ciasto: (tortownica 22 cm)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru pudru (łasuchy mogą dodać 2 😜)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy kakao, cukier puder, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Wyrabiamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja zazwyczaj robię sobie takie kruche ciasto wieczorem, a następnego dnia kończę już tylko przygotowanie ciasta.
Na warstwę budyniową:
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy o wadze 40g)
- 3 szkl mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy.
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy 2/3 naszego schłodzonego, kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 8 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ugotowany budyń. Na wierzch ścieramy resztę czekoladowego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-55 minut. Po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą. Ponieważ ciasto nie jest mocno słodkie polałam je roztopioną, białą czekoladą.