Uwielbiam racuchy! Nie ważne czy to drożdżowe, czy też te na proszku 😍 Lubię i te, i te tak samo. To pyszna klasyka, która zawsze przywołuje u mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa.
Do moich racuchów zawsze pakuję jakieś owoce: śliwki, jabłka, kwaśny rabarbar, a dziś trafiły do nich morele.
Wyszło pysznie i aromatycznie 😍
Składniki:(na 10 dużych sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- otarta skórka z cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- olej do smażenia
- kilka moreli + 1 jabłko - pokrojone w kostkę
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).