Tym razem mam przepis przede wszystkim dla osób, którym z sernikami nie po drodze, bo mało kiedy im wychodzą. Wiem, z Waszym informacji, że wśród moich obserwatorów są osoby, które dopiero początkują w kulinarnych wypiekach i szukają prostych, zwykłych przepisów na mało skomplikowane ciasta. Ten przepis sprawdzi się tutaj idealnie! Do wykonania sernika, nie musimy nawet używać miksera, wystarczy kuchenna rózga i miska. Sernik nie jest wysoki, ale jest pyszny! Delikatny, wręcz aksamitny w smaku. Nie jest też mocno słodki, więc polewa z białej czekolady sprawdza się tutaj idealnie.
Składniki: (tortownica 24 cm)
- 1 kg serków homogenizowanych waniliowych (o pokojowej temperaturze)
- 5 jajek (o pokojowej temperaturze)
- 1/3 szkl cukru
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru o wadze 40 g.
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- dowolne owoce: u mnie kilka moreli i 2 małe gruszki
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą rózgi, dokładnie - do połączenia się składników. Uzyskana masa serowa jest raczej rzadka, to jest prawidłowe. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na wierzch układamy pokrojone owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy 1.5h. Sernik nie wyrasta mocno, ale nie ma to wpływu na jego smak. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 30 minut. Całkowicie schłodzony polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Ja zrobiłam polewę z białej czekolady.
Użyłam do niej:
- 80 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
Śmietankę podgrzewamy, do mocno ciepłej (ale nie gorącej) wkładamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Ciepłą polewą polewamy sernik.