Niedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na stole króluje jajecznica. Czasem jest z kurkami, czasem z pieczarkami a ostatnio z szynką i pomidorem.
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- szynka
- młoda cebulka
- pomidor
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- masło sklarowane
Wykonanie:
W garnuszku rozbełtać jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulkę, następnie pokrojoną drobno szynkę oraz drobno pokrojonego pomidora. Chwilę smażyć mieszając, po czym wlać jajka i smażyć wg uznania. Ja lubię puszystą i nie wysuszoną jajecznicę, więc smażę ją na niewielki ogniu i obserwuję, kiedy zaczyna się ścinać. Odstawiam wtedy na bok, jeszcze chwilę mieszam a ona osiąga wtedy stan idealny. Na koniec wystarczy tylko posypać posiekanym szczypiorkiem.