Proste ucierane, lekko wilgotne ciasto, które wzbogaciłam warstwą sera i owocami: jagodami i morelami. Ciasto jest bardzo proste, szybko się je robi i jest naprawdę smaczne 😍
Składniki na ciasto: (blaszka 24cm x 24cm)
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 200 g rozpuszczonego, letniego masła (ew. oleju)
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
Składniki na warstwę serową:
- 400 g mielonego twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce lub blendujemy.
Dodatkowo:
dowolne owoce, u mnie jagody i morele
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę (do białości). Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Ubijamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy masę serową. Wyrównujemy łyżką po całej powierzchni. Na ser - dowolne owoce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka)