Szukaj na blogu

poniedziałek, 8 grudnia 2025

ORZECHOWE CIASTECZKA. KRUCHE I MAŚLANE

Są takie wypieki, które potrafią poprawić humor już samym zapachem — i kruche, maślane, orzechowe ciasteczka zdecydowanie należą do tej kategorii. Delikatne, pachnące masłem, z orzechową nutą, rozpływają się w ustach po pierwszym kęsie. Tak samo pyszne po kilku dniach od upieczenia, jak w dniu wypieku 😍👌
Jeśli szukasz przepisu, który zawsze się udaje i zachwyca smakiem — właśnie znalazłeś. 
Zapraszam! 😊



Składniki: (na ok 70 ciastek)

Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja zazwyczaj używam do tego haków miksera, a na koniec szybko zagniatam ręcznie. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min 2 godzinę. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego już tylko wykończyć i upiec. Po schłodzeniu ciasta w lodówce rozwałkowujemy je na placek o grubości 0.5 cm. (Ja dzielę zazwyczaj ciasto na 4 części, z jednej wycinam ciastka, a 3 pozstałe chłodzę cały czas w lodówce). 
Foremkami wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Zdobimy dowolnie. Ja maczałam połówkę każdego ciasta w polewie czekoladowej.

Składniki na polewą:








piątek, 5 grudnia 2025

BISZKOPTOWY PLACEK Z WIŚNIOWĄ ŻELKĄ

Pierwowzorem tego ciasta była lana szarlotka, którą wprost uwielbiam. A skoro uwielbiam... to postanowiłam trochę odmienić wersję z jabłkami, i zrobić wersję z wiśniami. Wyszło równie pysznie! 👌👌👌



Na wiśniową żelkę:
  • 400 g wiśni drylowanych 
  • 300 ml soku z wiśni
  • 2 łyżki cukru (w zależności od kwasowości owoców)
  • 2 kisiele wiśniowy o wadze 38 g.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśnie (jeśli są duże możemy je lekko zblendować lub pokroić nożem) przekładamy do garnka, dodajemy sok, cukier, kisiel i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Zagotowujemy ciągle mieszając. 
Zabieramy się za przygotowanie ciasta.

Potrzebujemy do niego:(na blaszkę 24 cm x 32 cm)
  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli 

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Masło roztapiamy, aż będzie prawie wrzące. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy pomału bardzo gorący tłuszcz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wylewamy do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekamy ok.12 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę wiśniową. Na nią wylewamy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 45 minut. 
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem, który ja zrobiłam z:
  • cukru pudru
  • soku z cytyny





czwartek, 4 grudnia 2025

PYSZNIE KRUCHE BUDYNIOWO - TRUSKAWKOWE CIASTECZKA

Jeśli marzysz o słodkiej przekąsce, która dosłownie rozpływa się w ustach, te pysznie kruche truskawkowe ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie maślanej, delikatnej struktury z owocowym akcentem truskawek i budyniowym aromatem jest strzałem w przysłowiową 10-tkę! Pierwszy raz piekłam ciastka o takim aromacie i smaku. Zazwyczaj piekę waniliowe lub kakaowe ale, że kupiłam kiedyś truskawkowy aromat - postanowiłam wykorzystać go i upiec  ciastka właśnie o tym smaku. Ciastka są pysznie maślane, dosłownie rozsypują się, i długo zachowują swoje walory smakowe. Jedynym problemem było wyciskanie ciasta przy użyciu worka cukierniczego, bo masa jest gęsta, i nie mogłam uzyskać idealnych kształtów 😉 
Ale co tam kształt, smak się liczy prawda? 😍


Składniki: (mała porcja na 14-15 ciastek średniej wielkości)
Wykonanie:


Miękkie masło ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, do momentu uzyskanie jasnej masy. Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy, aromat oraz 1-2 krople barwnika. Ucieramy całość chwilę, do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (lub z obciętym rogiem) i wyciskamy kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 st około 15 minut.
Ciastka są bardzo kruche, więc zdejmujemy je z blachy jak lekko przestygną i zrobią się trochę twardsze. 




wtorek, 2 grudnia 2025

SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

Wilgotny, puszysty, aromatyczny ... jeden z lepszych jakie jadłam 😍
Szybki i prosty do wykonania. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego czasem nazywany jest piernikiem dla spóźnialskich 😉
Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wcale wyczuwalna, a jest ważnym składnikiem, bo nadaje wilgotności naszemu ciastu. 
Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodać nie 2, a 3 łyżki miodu, lub przełożyć piernik np. powidłami śliwkowymi.



Składniki: (u mnie keksówka 30 cm x 12 cm)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 szkl startej na drobnych oczkach i odciśniętej marchewki (2 duże albo 3 mniejsze)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek 

Wykonanie:


W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier puder, proszek, sodę, przyprawę, kakao.
W drugiej misce miksujemy ze sobą  jajka,  olej i miód. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF