Szukaj na blogu

poniedziałek, 29 lipca 2013

NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI

Naleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. 
Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się bardzo dokładnie gramatury, gdyż wszystko zależy od gatunku użytej mąki. 
Czasem wystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem czekolady, śmietany i innych bajerów :-)
Obowiązkowo do tego kawa zbożowa z mlekiem....
W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:


Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl  mleka
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (pomijamy cukier jeśli naleśniki nie będą na słodko)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia




Wykonanie:

Jaja, cukier, sól miksujemy  mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy cisto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość oleju minimalna. ja delikatnie przyrumieniam naleśniki, ponieważ nie lubię takich całkowicie białych - ale czas smażenia, podobnie jak grubość naleśników to już indywidualne upodobania każdego z nas.





2 komentarze:

  1. Dziekuje za przepis. Lubie nalesniki to sprobuje ten przepis ale jedna zecz musze sie spytac: zamiast pokazywac trzy razy zdjecia ktore pokazuje te same wykonczone danie, czy nie mozna by bylo pokazac 1 albo 2 dzjecia podczas przygotowaniu dania zeby mozna widziec kolejne etapy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie widzę potrzeby pokazywania kolejnych etapów robienia ... naleśników :-) Praktykuję to jedynie w czasie trochę bardziej skomplikowanych dań, kiedy taki instruktaż jest niezbędny. Pozdrawiam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF