Kuskus per艂owy 馃榾馃槉 - to moja wielka mi艂o艣膰 ju偶 od wielu lat!
To rodzaj makaronu (mimo, 偶e przypomina kasz臋) produkowanego z semoliny, czyli gruboziarnistej m膮ki z pszenicy durum. Zawiera wiele cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych, bia艂ko ro艣linne oraz b艂onnik pokarmowy. Niew膮tpliw膮 zalet膮 kuskusu jest to, 偶e sk艂ada si臋 tylko z jednego sk艂adnika, a mianowicie z m膮ki pe艂noziarnistej. Te ma艂e, per艂owe kuleczki idealnie sprawdzaj膮 si臋 w jako dodatek do sos贸w, zup, sa艂atek, albo jako samodzielne danie. Jak wspomnia艂am na pocz膮tku uwielbiam go i cz臋sto u偶ywam w mojej kuchni.
Bardzo lubi臋 wersj臋 kuskusu z warzywami i z t膮 wersj膮 zapoznam Was poni偶ej 馃憣
Sk艂adniki:
- 100 g kuskusu per艂owego
- 2 艂odygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 z膮bek czosnku
- kawa艂ek selera
- s贸l
- pieprz zio艂owy
- olej
Do wrz膮cej, lekko osolonej wody wsypujemy kuskus. Gotujemy na ma艂ym ogniu, mieszaj膮c od czasu do czasu oko艂o 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojon膮 cebul臋, sma偶ymy chwil臋 po czym dodajemy pokrojony drobno seler naciowy, start膮 na drobnych oczkach marchewk臋 oraz seler. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy: s贸l i pieprz zio艂owy. Podlewamy odrobin膮 wody i dusimy ca艂o艣膰 oko艂o 10 minut. Nast臋pnie zawarto艣膰 patelni przek艂adamy do ugotowanego wcze艣niej kuskusu. Mieszamy i posypujemy posiekan膮 zielenin膮.
Bardzo lubi臋 takie przepisy 馃槉 zamieniam jednak kasz臋 kuskus na jaglan膮.
OdpowiedzUsu艅艢wietne, syc膮ce danie.
Pozdrawiam.