Szukaj na blogu

sobota, 14 czerwca 2025

DONUTY PISTACJOWE

Pyszne, mi臋ciutkie i mocno pistacjowe 馃槑 Past臋 pistacjow膮 doda艂am do 艣rodka, i dodatkowo zrobi艂am polew臋 z jej dodatkiem. Wysz艂o pysznie! 



Sk艂adniki: (na ok 20 szt)
  • 220 g m膮ki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 2 艂y偶ki cukru (ilo艣膰 uzale偶niona jest od s艂odko艣ci naszej pasty pistacjowej)
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 艂y偶ki pasty pistacjowej (lub kremu pistacjowego)

Wykonanie:


Mieszamy: mleko, jajka, olej i past臋 pistacjow膮 (lekko rozpuszczon膮 np. w mikrofali) w jednej misce. W drugiej misce: m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier, s贸l, cukier waniliowy. Nast臋pnie 艂膮czymy zawarto艣膰 obu misek, mieszamy ca艂o艣膰. Form臋 na donuty smarujemy przy u偶yciu p臋dzelka olejem. Do ka偶dego zag艂臋bienia nak艂adamy ciasto. Najwygodniej zrobi膰 to u偶ywaj膮c r臋kawa cukierniczego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 15 minut. Po upieczeniu, studzimy i dekorujemy dowolnie.

U mnie polewa z:
  • 80 ml 艣mietany 30%
  • 100 g bia艂ej czekolady
  • 2 艂y偶ki pasty pistacjowej
W ciep艂ej 艣mietance rozpuszczamy po艂aman膮 czekolad臋. Do masy dodajemy lekko podgrzan膮 (zrobi si臋 wtedy p艂ynna) past臋 pistacjow膮. Mieszamy ca艂o艣膰. W polewie zanurzamy donuty. 







4 komentarze:

  1. Donuty prezentuj膮 si臋 bardzo smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 艣licznie :-) Pozdrawiam serdecznie.

      Usu艅
  2. Bo偶e, wygl膮daj膮 jak z najlepszej nowojorskiej cukierni!

    OdpowiedzUsu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF