Mięciutkie ciasto, przeplatane kawałkami śliwek, do tego maślana kruszonka
z aromatem cynamonu - dla mnie było to zestawienie idealne 👍
I ten zapach rozchodzący sie podczas pieczenia ...
Składniki: (na 18 szt)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy 16g
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka śliwek węgierek
Kruszonka: z tego przepisu
wymieszana z płaską łyżeczką cynamonu.
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat oraz pokrojone drobno śliwki. Mieszamy. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na wierzch każdej muffinki sypiemy sporo kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 22-25 minut.
Jakie piękne są te zdjęcia! I zastawa (czyżby angielska porcelana?) z tym ażurowym rantem... Godna oprawa dla pysznych ciastek :-)
OdpowiedzUsuńAngielska porcelana - zgadłaś 😊 Co prawda z second-handu, które takich perełek za grosze mają bez liku, ale to mi zupełnie nie przeszkadza w buszowaniu bo takich sklepach.
UsuńJa byłam w UK tylko raz - na zaproszenie miasta partnerskiego Stone. I tam, w takim sklepie, gdzie dochód szedł na jakieś dobroczynne cele, też kupiłam za grosze parę ślicznych rzeczy. Natomiast Londyn mi się nie podobał i chętnie wróciłabym na uroczą, angielską wieś :-) A co do Walii, to chyba najpiękniejszy kraj związkowy WB, właśnie leci w polskiej telewizji program o 4 porach roku w walijskiej przyrodzie. Patrzę i podziwiam...
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś lubi prostotę natury: pola, łąki, pastwiska, wodospady, domy bez przepychu z czerwonej cegły czy szarego kamienia, to zakocha się w Walii napewno :-))) Ona ma swój urok. Po 20 latach mieszkania , w UK chociaż wciąż tęsknię na Polską, tutaj czuję się zdecydowanie ... lepiej.
Usuń