Dla niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, i szczególnie te, z mięsa drobiowego.
Podane z buraczkami, surówką czy innym dodatkiem są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego 😍
Składniki:
- ok. 600 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 całe jajko
- 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli
Na sos:
- ok 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 - 4 łyżki siekanego koperku
- 2 - 3 łyżki ukwaszonej śmietany
- sól - do smaku
W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 15 minut. W tym czasie robimy pulpety.
Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę (wcześniej podsmażoną na złoty kolor), jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywa z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietanę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu.
Masz rację Helenko! Miękkie i puszyste pulpeciki (zwane przez moją wnuczkę "klopcikami") często teraz u mnie goszczą. I właśnie z sosem koperkowym, jak w moim dzieciństwie. Tylko mój talerz nie wygląda tak superapetycznie, jak twój!
OdpowiedzUsuńMoje obie wnusie, jak jeszcze mieszkały w UK (teraz juz w Australii 😥) uwielbiały babci "klociki' , zresztą chyba wszystkie dzieci lubią. Co do wyglądu to kochana, po zrobieniu zdjęcia wszystko jest dokładnie wymieszane 😂😂😂
OdpowiedzUsuń