Bardzo prosty przepis na pyszne bułeczki śniadaniowe z dodatkiem podsmażonej cebulki. Oczywiście cebula nie jest tutaj obowiązkowym dodatkiem, bo takich cebulowych bułek nie będziemy już mogli jeść na słodko np z dżemem czy miodem 😉😅 Można więc ten dodatek pominąć albo zwyczajnie zamienić na ulubione ziarenka typu: słonecznik, sezam, dynia czy czarnuszka. Przepis jest łatwy i poradzą sobie z nim nawet początkujący w drożdżowych wypiekach.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 12 gramów świeżych drożdży
- 1.5 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki miękkiego masła
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 cebula podsmażona na maśle
dodatkowo: jajko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułek
Wykonanie:
W mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, masłem, wodą i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy także podsmażoną cebulkę. Wyrabiamy dobrze całość. Ja używam do tego celu haka miksera. Po wyrobieniu, miskę przykrywamy ściereczką i ostawiamy najlepiej w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy ciasto podrośnie wykładamy je na stolnicę/blat stołu, lekko podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulkę, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę nacinamy lub odciskamy formą do kajzerek. Smarujemy rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem i odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia).
Właśnie z cebulką najbardziej by mi smakowały! Formy do kajzerek nie mam, ale można zrobić przecież tylko nacinane :-)
OdpowiedzUsuń