Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho z dodatkiem śliwek. Uwielbiam ... dosłownie uwielbiam ciasta ze śliwkami! 😍 Uwielbiam ich zapach podczas pieczenia, no i oczywiście smak. W tym cieście śliwki węgierki zatopione są w pysznej, śmietanowej masie. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i baaardzo smaczne. Gorąco polecam!
- 250 g mąki pszennej
- 160 g masła śmietankowego
- 1 jajko
- 150 g cukru
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim spód formy, łącznie z bokami do połowy wysokości. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu nakłóć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 350 ml śmietany ukwaszonej 18%
- 150 g cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40g
Wszystkie składniki wymieszać rózgą w misce.
Podpieczony spód posypać łyżką bułki tartej. Na to wyłożyć pokrojone w ósemki śliwki. Następnie zalać je przygotowaną wcześniej masą śmietanową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Nigdy nie piekłam żadnego ciasta z taką śmietanową masą. Wygląda bardzo apetycznie, jak kremik :-)
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne 😋 Ciasto typu: nie wyglądam, a smakuję.
UsuńWygląda naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńPychotka :) na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuń