środa, 18 października 2023

PROSTE BUŁKI CEBULOWE

Bardzo prosty przepis na pyszne bułeczki śniadaniowe z dodatkiem podsmażonej cebulki. Oczywiście cebula nie jest tutaj obowiązkowym dodatkiem, bo takich cebulowych bułek nie będziemy już mogli jeść na słodko np z dżemem czy miodem 😉😅  Można więc ten dodatek pominąć albo zwyczajnie zamienić na ulubione ziarenka typu: słonecznik, sezam, dynia czy czarnuszka. Przepis jest łatwy i poradzą sobie z nim nawet początkujący w drożdżowych wypiekach. 



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 gramów świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 cebula podsmażona na maśle

dodatkowo: jajko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułek

Wykonanie:

W mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do podrośnięcia.  Mąkę mieszamy z solą, masłem, wodą i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy także podsmażoną cebulkę. Wyrabiamy dobrze całość. Ja używam do tego celu haka miksera. Po wyrobieniu, miskę przykrywamy ściereczką i  ostawiamy najlepiej w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy ciasto podrośnie wykładamy je na stolnicę/blat stołu, lekko podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulkę, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę nacinamy lub odciskamy formą do kajzerek. Smarujemy rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem i odstawiamy na 10-15 minut. 


Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia). 









1 komentarz:

  1. Właśnie z cebulką najbardziej by mi smakowały! Formy do kajzerek nie mam, ale można zrobić przecież tylko nacinane :-)

    OdpowiedzUsuń